Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Elokuvan taikaa kesäkuussa

Kohta on jo kesäkuu. Se on ollut tyypillisesti minulle ja monelle muulle filmihullulle yksi vuoden kohokohdista. Ei siksi, että silloin paatuneetkin sohvankuluttajat suuntaisivat ulos etsimään väriä talven haalistamille kasvoilleen, vaan kesäkuussa tieni on vienyt Sodankylän elokuvajuhlille.

Jo pelkkä matka pohjoiseen on ollut itselleni aina suuri elämys. Yli kahdeksan tuntia kestävällä matkalla olen puolisoni kanssa virittäytynyt tunnelmaan kuuntelemalla autossa muun muassa vanhaa suomalaista iskelmää tai vaikkapa Risto Jarvan elokuvista tuttua musiikkia.

Viime kesänä tämä rakas perinteeni kuitenkin katkesi, kun korona hiljensi tapahtuman toisensa perään. Vielä tänäkään kesänä ei Sodankylän yöttömässä yössä nähdä ympäri maailman saapuneita vieraita ja käärmemäisesti kiemurtelevia jonoja elokuvanäytöksiin. Onneksi tapahtuma järjestetään viime kesän tavoin virtuaalisesti juhannusta edeltävällä viikolla.

Festivaalin monipuolisesta ja kansainvälisestä kattauksesta voi näin nauttia kotisohvalta käsin.

Virtuaalitapahtuma toimi viime kesänä laastarina omaan festivaali-ikävääni ja antoi monille mahdollisuuden kokea elokuvajuhlat ensimmäistä kertaa.

Sodankylän elokuvajuhlien tunnelmaa on vaikea kuvailla muutamalla sanalla, mutta melko hyvin tuota ainutlaatuisuutta kuvastaa Sodankylässä vierailleen dokumentaristin D.A. Pennebakerin lausahdus: Woodstock is fuckin’ nothing if you’ve been at the Midnight Sun Film Festival.

Tämä on helppo allekirjoittaa, sillä kun itse matkasin ensimmäisen kerran elokuvajuhlille vuonna 2006, olin hetkessä myyty.

Parhaimmillani olen katsonut neljän festivaalipäivän aikana yhteensä kuusitoista elokuvaa. Pakarat puutuneena olen tapittanut kuin hypnoosissa elävän kuvan ihmettä. Olen kokenut Sodankylän lumouksen; hetken kun aurinko iskee kasvoilleni aamuyöllä näytöksen hämäristä poistuessani ajantaju liuenneena yöttömään yöhön. Kuinka kaipaankaan tuota tunnetta!

Festivaalitunnelmaan ja elokuvan taikaan voi virittäytyä myös ennakkoon Yle Teeman tarjonnan avulla. Areenasta löytyy jo nyt mainio neljäosainen Sodankylän parhaat -dokumenttisarja. Se kuljettaa katsojan vuoteen 1987, jolloin festivaali järjestettiin toisen kerran. Tuolloin Sodankylässä vierailivat muun muassa ohjaajat Michael Powell ja Jim Jarmusch sekä Jacques Demy.

Yle Teeman Kino Klassikoissa esitetään lisäksi virtuaalifestivaaleja edeltävillä viikoilla torstaisin vuoden 1987 vieraiden tunnetuimpia elokuvia. Esimerkiksi 3.6. nähdään Michael Powellin klassikko Kysymys elämästä ja kuolemasta ja viikkoa myöhemmin katsottavaksi tulee Jim Jarmuschin haikean kaunis Down by Law.

Sodankylän elokuvajuhlien virtuaalitapahtuman ohjelma on vastikään julkaistu.

Kesäkuussa on siis turha murehtia sateisia säitä, palanutta niskaa tai itikoita. Koronarokotetta ja tapahtumarajoitusten vapautumista odotellessa voikin antautua hyvillä mielin elokuvan vietäväksi. Nyt on täydellinen hetki ottaa kotisohvalta käsin turvallinen kosketus Sodankylän elokuvajuhlien tunnelmaan.

Kommentoi

Hae Heilistä