Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Suvi Puumalainen

Kun ei saa mitään aikaiseksi

Kyseinen lause on varmasti pyörinyt useamman mielessä viime aikoina. Kun ei saa mitään aikaiseksi. Oli kyseessä sitten etätyö, etäopiskelu tai (etä)elämä ylipäätään, voi usein tuntua, ettei missään edisty eikä mitään saa tehdyksi. Vaikka kuinka suunnittelisi päivän tehtävät ja kirjoittaisi to do -listoja, saattaa listasta jäädä puolet tekemättä, kun lyhyt tauko venyykin neljän Netflix-jakson mittaiseksi – tai minun tapauksessani viikon mittaiseksi ”lomaksi”, josta kuitenkin on lomailu kaukana, kun ahdistun siitä, että en tee mitään.

Taas mieleen tulee ajatus, tänäänkään en saanut mitään aikaiseksi.

Aikaansaamattomuuden tunne ei jää vain etäilyyn, vaan tunne liittyy kaikkeen tekemiseen. Ihmisillä tuntuu usein olevan päähän iskostunut ajatus, että jotain pitäisi tehdä. Pitäisi käydä kaupassa, pitäisi lukea tenttiin ja pitäisi ulkoilla. Pitäisi aina ja kaikkea. Kaikesta tekemisestä tulee heti ensi kädessä jotain negatiivista: pakollista ja määrättyä toimintaa, jonka tekemättä jättäminen merkitsee epäonnistumista. Tai näin olen ainakin itse sen kokenut.

Kuluneena talvena suunnittelin käyväni viikoittain luistelemassa. Uusi harrastus jäi kuitenkin yhteen ainoaan kertaan, ja huomasin ahdistuvani asiasta, jonka tarkoitus oli tuottaa minulle iloa. Mukavasta tekemisestä oli tullut takaraivossa piilevä ikävä huomautus: et sitten saanut aikaiseksi sitäkään. Puhumattakaan siitä tenttiin lukemisesta. Kun lukusuunnitelma pettää heti ensimmäisenä päivänä, ei koko viikosta tule mitään.

Mutta kuka sinua käskee? Kuka määrää tekemään asioita? Loppujen lopuksi vain sinä itse. Sinä itse asetat itsellesi tavoitteita ja vaadit itseltäsi tietyn määrän asioita. Valitettavan usein vaadimme kuitenkin itseltämme liikoja. Jos tuhatsivuisen tentti- tai pääsykoekirjan lukeminen tuntuu mahdottomalta tai koko talon siivoaminen ylitsepääsemättömän vaikealta, muista: yksi asia kerrallaan.

Älä ahdistu. Ole itsellesi lempeä ja muuta ajatteluasi. Aloita pienestä; yhdestä sivusta tai yhden nurkan siistimisestä. Eikös sitä sanota, että pienistä puroista syntyy suuri joki?

Haluan kehottaa kaikkia listaamaan joka päivä viisi asiaa, joissa olet päivän aikana onnistunut ja jotka olet siis saanut aikaiseksi. Asiat voivat olla pieniä tai suuria, kuten sängystä ylös nouseminen, työprojektin tekeminen tai kävelyllä käyminen – oli se sängystä nousu sitten sinulle pientä tai suurta. Kun sitten silmäilet listaamiasi asioita, huomaat, että olet saanut aikaiseksi jo paljon. Keskiviikon 10.3. kolumnissa kollegani Hanna Käyhkö muistutti tärkeästä asiasta: jos on tänään elossa, on jo siinä syytä iloon. Jos tänään hengität, olet onnistunut jo paljossa: saanut yhden asian aikaiseksi.

Kommentoi

Hae Heilistä