Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katja Kolehmainen

Katse eteen ja suupielet ylöspäin

Etla ennustaa merkittävää talouskasvua, uutisoi maanantaipäivän Taloussanomat. Kokonaistuotannon Etla arvioi kasvan tänä vuonna kolme prosenttia, eli syksy näyttää alkuvuotta valoisammalta.

Yksityisen kulutuksen Etla arvioi kasvavan vieläkin reippaammin, tänä vuonna noin 2,5 prosenttia ja ensi vuonna jo yli 4,5 prosenttia. Kansainvälisen rokotekattavuuden ennakoidaan mahdollistavan myös voimakkaan turismin elpymisen. Hiljaisuuden jälkeen padot purkautuvat.

Nyt on aika katsoa pilven reunan yli ja uskoa tulevaan. Joensuun keskustan tilanne ei ole ollenkaan niin synkkä kuin nyt korona-aikaan ikkunasta katsoessa voisi tuntua.

Meidän kaupungissamme on jo nyt kymmenittäin erinomaisia palvelevia erikoisliikkeitä, kahviloita ja ravintoloita. PKO:n investoinnit Sirkkalaan ovat merkittäviä. Myös pienemmillä toimijoilla on tahtoa ja tekemisen meininkiä. Uusia hyviä ravintoloita on avautunut jopa korona-aikaan täydentämään kaupungin palveluvalikoimaa.

Kunhan ihmiset uskaltautuvat oikein luvalla palveluiden ääreen, uskon, että vilinää on. Nyt pandemian kurittaessa kauppaa tehdään kukin oma osamme, ja tuetaan yritysten toimintaedellytyksiä käyttämällä palveluita koronaturvallisin keinoin. Ostetaan paikalliselta, omasta kaupungista.

Elävät kaupunkikeskustat ry, EKK, on käynnistänyt kaupunkikeskustojen kehittämiseksi hyvien käytänteiden kokoamisen. Joensuusta EKK on erityisesti nostamassa malliksi muille kaupungeille elävän torilavakulttuurin sekä uuden ainutlaatuisen torilavan rakentamisen.

Kulttuuritoimijat ovat valmiita tuomaan eloa myös vielä tyhjillään oleviin liiketiloihin. Hyvinä esimerkkeinä mainittakoot Ruudun takaa- livestriimaukset ja Joensuun kaupunginteatterin jalkautuminen kivijalkaan.

Erilaiset kulttuuritoimijat ovat kyselleet esiintymismahdollisuuksia, ja otamme mielellämme vastaan tilan tarjoajia. Lyhytaikaiset tilavuokraukset ovat samalla hyvää markkinointia tiloista, tapahtumat luovat elämää ja vetovoimaa myös pysyvämpien vuokralaisten saamiseksi keskustaan.

Keskustan kehittämiseksi tarvitaan myös yksityisiä investointeja ja kovan rahan kehittämistä. Torikadun puutalokortteleiden uusi elämä on laajentanut keskustan historian monikerroksellisuutta todella tyylikkäällä tavalla. Karjalainen uutisoi viikonloppuna Joensuun Suvantokatu 3:n uuden elämän alkavan Bromanien suvun hallussa. Aivan loistava uutinen!

Merkittävää on myös Carelicumin korttelin tuleva uudistuminen. Viihtyisä kaupunki on monikerroksellinen, ja tuleva uudisrakennus tulee raikastamaan tuon Torikadun kadunpätkän väsyneen ilmeen.

Kevään aikana mahdollisesti ratkeaa Kauppahallin rakentumisen aikataulu. Se käynnistää torin ilmeen uudistusten ketjun. Virta tulee käynnistämään kiinteiden kesäkahviloiden kilpailutuksen. Uusien kahvilarakennusten tulee olla arkkitehtien suunnittelemia, uudelle torille ja sen ympäröivään miljööseen tyylikkäästi istuvia rakennuksia.

Kommentoi

Hae Heilistä