Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Matti Torvinen

Etätyön historiaa

Etätyö on hyvin vanha käsite, aikoinaan se oli sellaista työtä, että työpaikalta oli liian pitkä matka tulla yöksi kotiin.

Jo kolmikymmenvuotisessa sodassa oli suomalaisia hakkapeliittoja etätöissä sotimassa Ruotsin valtakunnan puolesta. Siviilimaailmassa miehet menivät vuosisatojen ajan riistan perässä erämaihin, reissut saattoivat olla pitkiäkin. Viime vuosisadalla monet miehet viettivät viikkoja savottakämpillä. Oli liian pitkä matka hiihtää joka ilta ja tuskin joka viikonloppukaan kotiin.

Sellaista oli etätyö. Toisella nimellä sitä kutsuttiin etäsavotaksi.

Jatkosodassa suomalaiset sotilaat jämähtivät moneksi vuodeksi etätöihin Itä-Karjalaan, elettiin asemasodan vaihetta. Jälkeenpäin jotkut veteraanit hirtehisesti kutsuivat tuota aikaa etäsavotaksi.

Itsellänikin on kokemusta etätöistä. Ensimmäinen kesätyöpaikkani ruokala-apulaisena oli etätyötä. Jos olisin ollut aikuinen, se olisi ollut lähityötä, aikuinen mies olisi muuttanut työn perästä pois kotoaan elämään omillaan. Mutta 14-vuotias poika joutui asumaan ikään kuin savottakortteerissa, sukulaisten hoivissa.

Silloin etätyötä oli sellainen, jota tehtiin kaukana kotoa. Naapurin vanhaemäntä tuumi, että siellä etätöissä se meidän poika oppi tupakoimaan. Poika oli tietä tekemässä Helsingin lähellä.

Minulle seuraavat etätyöt koittivat vasta keski-ikäisenä. Perhe asui Joensuussa, mutta itse olin viikot Iisalmessa töissä sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksessa, joka niinä vuosina muuttui ammattikorkeakouluksi.

Työkaverit omaksuivat nopeasti sen, kun sanoin, että olen etäsavotalla. Aina uudelle työpätkälle mentyäni sain tervetulotoivotuksen etäsavotalle.

Nykyään etätyö tehdään kotona, poissa työpaikalta, työpaikka saa olla lähelläkin.

Omista työpaikoistani etätyö olisi nyt korona-aikaan sopinut opettajan työhön, kaikki opiskelutehtävät olisi voinut nykytekniikalla käsitellä ruudun kautta. TVH:n työni, joka oli oikeaa lähityötä, olisi lähityötä myös työpaikalta mitaten. Lapioissa ei ole niin pitkiä varsia, että voisi työskennellä kotoa käsin.

Sen sijaan osan ruokala-apulaisen työstä voisi tehdä etänä. Minulta meni kolme tuntia päivässä perunoiden kuorimiseen. Tämä työ onnistuisi siten, että ottaisi työpaikalta kaksi ämpärillistä perunoita ja kuljettaisi ne kotiin.

Perunoita takaisin kuljetettaessa pitäisi olla tarkkana, sillä tätini asettamien laatuvaatimusten mukaan perunat piti keittämiseen asti säilyttää kylmässä vedessä.

Nuorella pojalla ei olisi autoa eikä ajokorttia, joten ämpärit pitäisi kuljettaa polkupyörän sarvikossa. Vettä voisi helposti läikähdellä.

Usein tulee mieleen, että etätyön tekemistä hehkutetaan liikaa, ikään kuin se sopisi kaikkiin töihin. Autoasentajalla ei ole momenttiavaimessa niin pitkää vartta, että kotoa käsin voisi työskennellä. Ruokala-apulainen ei enää kuori perunoita ämpäristä toiseen siirrellen. Työn tekee kone, mutta ihminen vahtii paikan päällä.

Nostetaan hattua niille, jotka joutuvat työskentelemään lähitöissä, koronaa väistellen!

Kommentoi

Hae Heilistä