Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Raha, tuo kovin helppo mittari

Nyt on sitten vuorossa Pekkala-keskustelu.

Aiemmin on keskusteltu muun muassa Jokelasta ja Hasanniemestä. Yleensä raha on sanellut ratkaisut, mutta joskus ovat suojelijatkin saaneet ainakin torjuntavoittoja.

Ammattikorkeakoulun musiikinopetukselle saatiin aikoinaan parin vuoden jatkoaika, ja viime vuoden puolella Hasanniemen omakotitalotonttien määrä väheni kuudesta yhteen.

Aika näyttää, jääkö sekin vain metsikön puolustajien väliaikaiseksi torjuntavoitoksi, sillä Joensuussa asioilla on tapana nousta yhä uudelleen käsittelyyn niin kauan, kun niin sanottu lopullinen ratkaisu on saatu aikaan.

Raha on helppo mittari ja pätevä perustelu. Vaikeampi ymmärrettävä on vaikkapa yhteisöllisyys, joka liittyy Pekkalaan, ja josta oli kyse myös Jokelassa.

Facebookin Joensuun kuntapolitiikka -ryhmässä kun Pekkalasta keskusteltiin, monikin valtuutettu osoitti ymmärrystä alueen erityisluonnetta kohtaan ja piti tärkeänä, että rakennukset remontoidaan. Samalla kuitenkin nousi kysymys niiden tulevasta käytöstä. Kuvataidekoululle kuulemma löytyy toimivia tiloja muualtakin.

Miksi pitäisi löytyä? Pekkala on jo osoittanut toimivuutensa.

Toimintoja toki voi siirtää paikasta toiseen, mutta henki ei välttämättä siirry mukana, ja henki jos menetetään, menetetään aikamoinen osa toimintaakin.

Rahan tulemisen ja menemisen voi numeroin ilmoittaa, mutta vaikeampi on mitata menetyksiä, jotka liittyvät saamatta jääneeseen hyvään tilanteessa, missä jostakin toimivasta on luovuttu.

Yksi mittari voisi olla luettelo ihmisistä, jotka ovat lähteneet kaupungista siksi, että ovat väsyneet siihen, että itsestäänselvyyksinä pidettyjen asioiden puolesta on pitänyt taistella ja hävitä ja joutua taas uuteen taisteluun ja hävitä taas.

Vaikka eipä sekään luettelo paljon avautuisi heille, jotka eivät ole alun perinkään nähneet niiden asioiden arvoja, joita paikkakunnalta lähteneet ovat menneet muualle tekemään.

Jokela oli aikoinaan niin merkittävä osa Joensuun sielua, että monille muualla asuville sanasta Joensuu tuli mieleen Jokela ja päinvastoin.

Oikeasti tuntui yllättävältä seurata valtuustokeskustelua, joka koski rakennuksen suojelua. Meillä on oikeasti ihmisiä, jotka eivät ymmärrä, mistä siinä oli kyse. Raha on pätevä perustelu, mutta niin ovat nekin asiat, joilla suojelua perusteltiin. Huolestuttavaa on, että niin monen päättäjän käytöstä se toinen punnus puuttuu.

Hiukan huolestuttaa, että Pekkalasta päätettäessä käy samoin. Tuijotetaan numeroita edes pysähtymättä pohtimaan muita päätöksen vaikutuksia.

Kommentoi

Hae Heilistä