Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katja Kolehmainen

Elämää! huutaa tylsistynyt pää

Meillä täällä Joensuussa kaupunkilaiset ovat jaksaneet kohtuullisen hyvin noudattaa terveysturvallisuusohjeita, ja tauti on saatu pidettyä aisoissa pieniä pyrähdyksiä lukuun ottamatta. Perusarki toimii: lapset käyvät koulua, kaupat ovat auki, töitä tehdään etänä, hybridinä tai läsnä. Sosiaalinen kanssakäyminen, arjen kohtaamiset ja myös juhlat ovat kuitenkin siirtyneet tietokoneilla ja kännyköillä koettavaksi.

Monelta osin elämä on muuttunut hajuttomaksi ja mauttomaksi, siis aika yksitoikkoiseksi ja tylsäksi.

Elämä pandemia-aikana on ollut monelta osin raskasta siksi, että mikään uutinen ei ole voinut luvata aikaa, milloin tämä kaikki mahdollisesti päättyy. Rokotetuotanto ja jakelu taistelevat kovaa sotaa aikaa ja virusmuunnoksia vastaan.

Nyt on kuitenkin tärkeä jaksaa noudattaa rajoituksia. Vielä ei ole aika löysätä kuria, vaikka kuinka puuduttaisi. Mutta jotain elämässä kiinni pitävää tulee tehdä tai ainakin valmistella, jotta aivot eivät kokonaan kutistuisi tylsyyden kiihdyttämässä hiljaisessa stressissä.

Joensuussa käynnistyi tammikuussa Gikker livet, Ruudun takaa -lähetysten sarjan. Gikker livet toteutetaan kävelykeskustan tyhjissä liikehuoneistoissa. Tuolloin tilan täyttää jokin esiintyvä artisti, ja keikka striimataan livenä nettiin.

Ääntä ja ihmeteltävää riittää myös ohikulkevalle kansalle. Seurasin tammikuun keikkaa Kauppakadulla. Oli suorastaan liikuttavaa nähdä ohi kulkevien ihmisten ilahtuneet ilmeet, kun elävä musiikki soi. Tunnelma oli kaikin puolin ilahduttava, tai kuten eräs palautteen antaja kuvasi, suorastaan voimaannuttava. Livet jatkuvat toukokuulle saakka.

Erityisen haastavaa tämä aika on ollut nuorille. Kaupunkikeskustayhdistys Virta yhdessä Joensuun kaupungin nuorisotoimen sekä Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa käynnistävät Tee Joensuu! -haastekampanjan.

Sen tavoitteena on tavoittaa nuorten omia tai nuorille toimintaa järjestäviä järjestöjä tekemään matalan kynnyksen Pop Up -toimintaa kauppatorille perjantai-iltaisin. Tapahtumasarja käynnistetään, mikäli korona sen mahdollistaa, keväällä.

Tee Joensuu! -haasteesta on tavoitteena tehdä matalankynnyksen tapahtumasarja 300 hyvää tekoa – Pohjois-Karjalan maakuntaliiton 300-juhlavuoden haastekampanjaan, jolla halutaan kiinnittää erityisesti huomiota yksinäisyyden vähentämiseen ja suvaitsevaisuuteen.

Usko tulevasta, tulevaisuususko. Se on ainakin minua eteenpäin ajava voima. Jokin kiinnekohta tulee asettaa, mihin tähtää. Nyt kovin tähtäin on kesässä. Me Virralla olemme valmistautuneet päräyttämään elämää keskustaan heti kun se on mahdollista.

Toivoisin, että myös keskustan yrityksissä sekä tapahtumia ja elämyksiä tuottavissa yhteisöissä uskalletaan tehdä rohkeita suunnitelmia koronan jälkeiseen aikaan. Maailman vapautuessa purkautuu tsunamin kokoinen tarve pitää hauskaa, juhlia, kokea, tehdä ja nähdä.

Viettää kaikki viettämättömät juhlat, pelata pelaamattomat turnaukset ja nähdä näkemättömät konsertit, esitykset ja elokuvat.

Kommentoi

Hae Heilistä