Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Sosiaalisen median helmiä

Tykkään Facebookista, niin paljon humaanimpi osa sosiaalista mediaa se on kuin Twitter.

Toki Twitterissä on tiivistämisen mestareita, jotka onnistuvat 280 merkillä sanomaan arvokkaitakin asioita, mutta Facebook kun sallii laajemmankin proosan, se tarjoaa mahdollisuuden luoda lukunautintoja ihmisille, jotka jaksavat keskittyä pitkäänkin tekstiin.

Koronastako johtunee vai mistä, mutta loppuvuonna 2020 tuli pysähdyttyä monenkin tarinan äärelle.

Lontoosta tarinoi liperiläinen Satu Saarelainen, joka 54-vuotiaana päätti toteuttaa lukioaikaisen haaveensa ja lähti vuoden mittaisella sopimuksella vapaaehtoistyöntekijäksi Suomen merimieskirkkoon.

Saarelaisen kuvaukset ovat temmanneet mukaansa. Kiinnostusta on lisännyt sekin, että hänen irtiottovuoteensa mahtuu kaksi historiallista asiaa, brexit ja korona.

Niin paljon Facebook-tekstit ja -kuvat ovat koukuttaneet, että Karjalan Heili teki hänestä haastattelun, joka julkaistaan lähiaikoina. Maistiaisina voimme paljastaa jo nyt Saarelaisen vastauksen, kun Heili kysyi hänen elämänfilosofiaansa:

– Velvollisuudet kuten työ ja lapset pitää hoitaa kunnialla, mutta pitää myös tarttua tilaisuuksiin silloin, kun ne vastaan tulevat.

Joulukuussa Facebookissa nähtiin monenlaisia joulukalentereita. Luetuimpiin niistä kuului outokumpulaisen kulttuurin ammattilaisen Henry Räsäsen joka päivä laittamat tarinat elämänsä varrelta.

Niitä alettiin odottaa. Joka aamu vakiolukija katsoi aamulla herättyään heti ensimmäisenä, mitä kiinnostavaa Henryltä tällä kertaa on tullut. Kun joulu tuli ja kalenteri päättyi, jäi hiukan tyhjä olo.

– Henry, älä lopeta tähän. Kirjoita nämä tarinat kirjaksi, joku vetosi.

Nilsiäläinen Antti Heikkinen on jo erinäisiä kirjoja julkaissut, mutta hänen koronavuotensa keksintö on videot. Uuno Turhapuro -mukaelmista keväällä alkanut tuotanto on vuoden aikana laajentunut muihin nauratuksiin.

Hämmästyttävältä tuntuu, että kulttuurin ammattilainen jakaa ilmaiseksi laatutyötä ihan vain siksi, että hänellä itsellään tuntuu olevan hauskaa. Sama sopii Erkki Räsäsen videoimiin tangotulkintoihin.

Twitter vaatii toisenlaisia taitoja, mutta kyllä sieltäkin löytyy helmiä.

Nyt tulee tunnustus: olen rakastunut. Ihana maailmantähti, sopraano Karita Mattila valloitti sydämeni hetkellä, kun silmiini osui hänen hurmaavat sanansa:

Olen miettinyt, miksi nuo vanhat äijät pyörii ympärilläni, yrittäisivät itsensä ikäisiä. Sitten tajusin, että minähän olen itse kuusikymppinen.

Kommentoi

Hae Heilistä