Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Jouluna 2020

Adventin aikaan olen saanut haastatella kahta mielenkiintoista ihmistä: tässä lehdessä esiteltyä musiikkitieteilijä Topi Linjamaa ja Joensuu-päivänä palkittua arjen sankaria Matias Kangasta.

Molemmat ovat levittäneet hyvää internetissä. Linjama avaa 1700-luvun suuren säveltäjän Johann Sebastian Bachin musiikkia ja Kangas muun muassa striimaa omia musiikkikeikkojaan ja tukee nettikiusattuja.

Kangas totesi Karjalan Heilissä, että hänen tehtävänsä on yrittää tehdä tästä maailmasta kanssakulkijoille vähemmän hirveä, Linjama puolestaan puhuu omassa haastattelussaan kauneuden levittämisen tärkeydestä.

Nuo sanat sopivat jouluviikkoon, ja hyvä ne olisi kätkeä sydämiin niin, että ne kantavat myös ensi vuoden puolelle.

Vuosi 2020 on ollut synkkä muutenkin kuin koronan vuoksi.

Samaan aikaan kun suurta osaa maailmaa masentaa presidentti, joka levittää vihaa suostumatta myöntämään demokraattisten vaalien tulosta, saa sama presidentti kiihkeää tukea myös Suomessa, jossa on omastakin takaa huolestuttavia ilmiöitä.

Erityisen surullista on huomata, kuinka omaan tuttavapiiriin kuuluva kiltti lähimmäinen sortuu sosiaalisessa mediassa päästöihin, jotka yllättävät. Väärät profeetat tuntuvat kuiskineen sielultaan hyväntahtoisen karaokelaulajan korviin myrkyllisiä sanoja.

Voimattomuus valtaa mielen, jos juuttuu sosiaalisen median tunkkaisimpaan antiin.

Muutaman kerran on provosoitumiskynnys meinannut ylittyä, mutta koska joidenkin asioiden ennustaminen on helppoa, ei väsynyt, vanheneva mies ole jaksanut ruveta kasaamaan itsensä päälle loskaa heittämällä keskusteluun omia kommenttejaan.

Arvostus on noussut heitä kohtaan, jotka uskaltavat sanoa pahuutta pahuudeksi, vaikka tietävätkin, että siitä seuraa maalittaminen sadoilla vihaviesteillä.

Kovenevaa kielenkäyttöä vastaan on noustava, sillä myrkky on pirullisen tehokasta, kuten kiltiksi tiedetyn ihmisen yllättävät somepäästötkin osoittavat. Samalla vain vihan vastustajien on oltava varovaisia omankin toimintansa kanssa.

Tunteiden kuumennuttua vihan torjuminen muuttuu helposti uudeksi vihanlietsonnaksi.

Ilmiöillä on tapana nousta ja laskea aalloittain, ja nyt me joudumme kamppailemaan tämän synkän aallon kanssa. Hyvää vain on olemassa silloinkin, kun paha leviää, ja ne parhaimmat asiat säilyvät vuosisadasta toiseen.

Bach sävelsi musiikkiaan noin 300 vuotta sitten, ja vieläkin se tekee sieluillemme hyvää. Vaikka ei jaksaisikaan kuunnella koko jouluoratoriota läpi, tuntuu Enkeli taivaan -virren veisaaminen klassista musiikkia tuntemattomastakin puhdistavalta.

Sen voisi vaikka veisata yhdessä hyväntahtoisen, ihmisten rakastaman kiltin karaokelaulajan kanssa.

Kommentoi

Hae Heilistä