Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Petri Varis

Suo, kuokka ja iskias

Viime viikolla vietettiin kansainvälistä miestenpäivää. Suomessa almanakkatoimisto ei ole mahduttanut juhlaa kalenteriin, mutta mieheyden äärelle pysähtyminen on kuitenkin paikallaan.

Omalle sukupolvelleni miehen, isien ja ukkien, malli on kiteytynyt Väinö Linnan Koskelan Jussiin. Suohon kuokallaan pellon raivannut Jussi on toimelias ja pystyväinen, sitkeä ja vaitonainen, vakava ja äksy. Jussi ei turhia pulise, mutta kun hän suunsa avaa, on sana painavaa.

Jussin arkkityypin jatkumo on pitkä. Vakavia, työteliäitä ja äreitä auktoriteetteja edustavat nykyisin muun muassa Kalervo Kummola, Jan Vapaavuori ja Tommi Korpelalle kirjoitetut roolit. Heidän esittämässään mieheydessä miehen arvon määrittävät suuret vastuut ja työnteon raskas taakka.

Jussi särki selkänsä kuokkansa varressa ährätessä ja muuttui kipuinensa äkäiseksi ukoksi. Aleksi sai perinnöksi pellon ja perhe etäisen ja raskaan isän. Mutta töitä tehtiin, perhana.

Onneksi maailma on muuttunut Linnan ajoista. Nykyisin soita ennallistetaan eikä hutkita kuokalla. Myös miehisyyden mallit ovat muuttuneet kärttyisiksi kuivatetuista ukoista rehevimmiksi rooleiksi. Internetin ja EU:n myötä avautuneen maailman tuulet ovat pyyhkäisseet agraari-Suomen peltojen pölyt ja tarjonneet raikkaita vaihtoehtoja olla mies.

Tubettajien ja juontajien sukupolvi on hävittänyt äreyttä ja vakavuutta. Poptähdet näyttävät, että auktoriteetitkin osaavat hymyillä. Lumilautailijat osoittavat, että myös huipputasolla voi olla hauskaa. Samuli Putro uskaltaa puhua epävarmuudesta ja herkkyydestä. Pate Mustajärvi on ukkometso, joka pitää vähemmistöjen puolta.

Miesten ei tarvitse enää murjottaa ollakseen uskottavia. Miehet saavat nauraa vedet silmissä, pukeutua näyttävästi, ajaa polkupyörällä, tehdä ruokaa, hoivata lapsia ja kuunnella Antti Tuiskua.

Miehillä on lupa kulkea päiväkodin ovista ilman naispuolista saattajaa. Miehet saavat myös hakata halkoja, seurata rallia ja halutessaan kuokkia suota. Roolit ovat päällekkäisiä ja suloisesti sekaisin. Tosimies osaa vaihtaa talvirenkaat yhdellä kädellä ja selailla Pirkko Saisiota toisella. Hän voi olla lätkäjoukkueen kovin kulmavääntäjä ja tykätä pussailla toisia miehiä. Sanoi Tami Tamminen mitä hyvänsä.

Muutosten tuulten puhaltaessa on oltava tarkkana, ettei syyllistetä kenenkään tapaa olla mies. Vaikka mieheys muuttuu, ei Koskelan Jussienkaan tarvitse hävetä omaa olemustaan. Jokaiselle on annettava tilaa olla sellainen mies, joka haluaa olla. Oleellisinta on, että hyväksyy muut miehet, vaikka he eivät olisi samanlaisia kuin itse on. Tämä ohjenuora pätee muuten ihan kaikkiin ihmisiin.

Vaikka miehisyyden myytit murtuvat, yksi pysyy sisukkaasti ennallaan. Itsensä särkeminen armottomalla työnteolla on yhäkin suomalaisten miesten ykköshyve. Turhan moni ukko viettää iltansa työmaalla, eikä perheen parissa. Suo, kuokka ja iskias elävät meissä syvällä.

Ehdotankin, että seuraavana miestenpäivänä lyödään hanskat naulaan kaikki ja chillaillaan sohvalla läheisten kanssa. Niitä peltoja ehtii kyntää myöhemminkin.

Kommentoi

Hae Heilistä