Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Valoisia hetkiä

Kun kelloja on taas siirretty, ja kahdeksasta neljään kestävää työpäivää tekevä kansalainen ei näe enää päivänvaloa ennen työpäivää sen puoleen kuin sen jälkeenkään, ovat käsillä kirkasvalolampuista ja vitamiineista puhumisen hetket. Samaan aikaan viimeisetkin värit puhalletaan lehtien mukana pois maasta ja uutiset väläyttelevät sairautta, rikollisuutta, terrorismia, irtisanomisia ja talouden syöksykierrettä.

Tämän vuoksi onkin hyvä laittaa hetkeksi uutiset ja kirkasvalolamput syrjään ja listata elämän pieniä iloja ja hetkiä, joista kokee olevansa kiitollinen – vaikka vain viimeisen viikon ajalta.

Listalle ei lasketa sellaisia asioita, kuten elossa olemista ja oman itsen ja läheisten terveyttä, sillä niistä on syytä olla jatkuvasti kiitollinen niin kauan kuin sitä kestää. Pointti on listata sellaisia hetkellisiä asioita, joista täytyy hoksata olevansa kiitollinen. Kun yksinkertaisten asioiden iloihin alkaa kiinnittää tietoisesti huomiota, siitä voi tulla vähitellen arkea piristävä, jatkuva tapa.

Seuraavana muutama päällimmäisenä mieleen tuleva hetki viime päivien ajalta.

1. Käydessäni valokuvaamassa Ukko-Kolilla sää olikin kuulaan syyssään sijasta lämpimän kostea ja sateinen, mistä en etukäteen tiennyt tulevani olemaan tyytyväinen. Lämpimän matalapaineen ansiosta metsämaisema täyttyi usvasta, mikä teki kuvista paljon kiinnostavampia kuin ne olisivat muuten olleet.

2. Näin, kun bussikuskit moikkasivat toisiaan. Bussikuskit vaikuttavat usein aika jäyhiltä – suuremmissa kaupungeissa tietysti vielä enemmän kuin Joensuussa – joten ehkä toisiaan morjenstavat kuskit tuovat kuoren alta esiin pilkahduksen lämpimästä tuttavallisuudesta.

3. Katsoin Netflixistä eteläkorealaisesta tyttöbändistä kertovan dokumentin Blackpink. K-popkulttuuri on minulle vierasta ja olin kuullut Blackpinkistä lähinnä joskus ohimennen, mutta dokumentti oli valtavan viihdyttävä.

4. Tein seitsemän vuotta sitten opiskelijana eeppisen investoinnin, ja ostin 150 euron lipun festareille, jossa näin saman päivän aikana sekä 30 Seconds to Marsin että Rammsteinin. Itse tapahtumasta on jo kauan, mutta koska se muistui mieleeni viime viikolla ja alkoi naurattaa vähän ääneenkin, pääsee se tälle listalle. Mitä olisinkaan menettänyt, jos olisin jättänyt lipun ostamatta.

5. Myin Torin kautta pois tekojoulukuuseni, ja ostaja oli todella miellyttävä persoona. Netissä kauppaa käyneet tietänevät, että tavaran omistajan vaihtaminen ei läheskään aina käy sujuvasti – on oltava tyytyväinen, jos ostajaksi ilmoittautunut saapuu ensinnäkään paikalle. Saati että hän ilmestyy tismalleen ilmoittamanaan ajankohtana noutamaan tuotteen. Tästä jäi niin hyvä mieli, että tekisi mieli laittaa lisää tavaraa myyntiin.

6 Tätä kirjoittaessani pystyn katselemaan ulos asuinkerrostaloni ylimmän kerroksen ikkunasta. Bussi metelöi alhaalla kadulla, mutta taivas on pastellinvärinen.

Kommentoi

Hae Heilistä