Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Pullakahvien paikka

Viisikymmentä vuotta on aika pitkä aika. Ainakin taaksepäin katsoessa tuntuu, että maailma on ottanut jättiläisloikan vuodesta 1970 tähän päivään.

Heilin alkujuuriin poraudutaan tämän lehden jutuissa (muun muassa sivuilla 16–17 ja 28). Suomessa ilmestyi silloin jo useita kaupunkilehtiä.

Ensimmäinen suomalainen kaupunkilehti näki päivänvalon vuonna 1957: tuolloin syntyi Tamperelainen, joka ilmestyy ja voi paksusti edelleen.

Historiankirjoista ilmenee, että jo 1930-luvulla muun muassa Turussa ja Torniossa julkaistiin ilmoituslehtiä, joissa mainosten välissä oli erilaisia tekstejä. Maailmanlaajuisesti ilmaisjakelulehtien syntyhistoria ajoittuu 1800-luvun loppupuolen Manchesteriin.

Vuosien saatossa lehtiä on kuopattu ja herätetty henkiin uudelleen; Heilinkin hautajaisia ehdittiin viettää kesällä 1986, mutta iloinen uudelleensyntymä päästiin kokemaan heti saman vuoden syyskuussa.

Ennen korona-aikaa Suomessa ilmestyi yhteensä 58 kaupunkilehteä. Lukijoille ilmaiseksi jaettava, mainosrahoitteisesti toimiva ala on ollut kovilla tänä vuonna: maaliskuun jälkeen Suomessa on ainakin kaksi kaupunkilehteä pantu pöytälaatikkoon odottamaan parempia aikoja – tai lopullisia hautajaisia.

Heilin piti viettää tänä vuonna viisikymppisiään näyttävästi. Alkuvuonna visioimme jos jonkinlaista tapahtumaa: avoimet ovet Torikadun toimitukseen, koko kansan Heili-festarit Ilosaareen toukokuulle ja kahvitarjoilua torille, noin esimerkiksi. Kalenterit tyhjentyivät jo maaliskuussa, ja loppukevään aikana oli todettava, että minkään sortin juhlat tai kokoontumiset eivät tosiaan tule kyseeseen tänä vuonna.

Ainoa pieni lohtu on, että yksin emme ole tässä veneessä – aika monet häät, hautajaiset, synttärit ja polttarit ovat kokeneet saman kohtalon; puhumattakaan festareista, keikoista, teatteriesityksistä, urheilutapahtumista... Varmaan pienessä vähemmistössä ovat ihmiset, joiden suunnitelmiin tänä vuonna ei olisi tullut muutoksia.

Mutta elämä jatkuu ja Heili ilmestyy edelleen. Vietämme synttäreitä nyt juhlalehden muodossa. Tänään jaettavaan lehteen olemme koonneet teille monenlaisia juttuja lehden syntyhistoriasta tähän päivään, yrittäneet saada selvää, miten tämän seudun murre tai alueen ihmisten elämä on muuttanut muotoaan vuosien saatossa.

Samalla olemme halunneet kurkistaa tulevaan: mistä haaveilevat nuoret? Ja millaisia vastauksia tulee, kun ihmisiltä kysytään elämän parasta asiaa?

Ensi vuonna Heili palaa entiseen normaaliin, eli lehti ilmestyy tavalliseen tapaan keskiviikkoisin sekä kerran kuussa lauantaisin. Tuolloin luvassa on hiukan uudenlainen Suur-Heili. Mutta tästä lisää tuonnempana.

Tänään juhlitaan Karjalan Heiliä, keski-ikään ehtinyttä kaupunkilaisten omaan aviisia, joka tupsahtaa tasapuolisesti jokaiseen kotiin joka keskiviikko.

Arvoisa lukija, keitä tänään kahvit tai teet, ota oheen vaikkapa pulla tai pala suklaata, ja kippistä kanssamme: hurraa Heili!

Kommentoi

Hae Heilistä