Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Petri Varis

Tytöttelijä-ukkelit, aikanne on ohi

Sunnuntaina vietettiin kansainvälistä tyttöjen päivää. Päivän teema oli tänä vuonna verkkohäirintä.

Lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin tutkimuksen mukaan yli puolia maailman tytöistä on häiritty verkossa. Häirintä on vakavimmillaan seksuaalista hyväksikäyttöä, mutta myös herjaamista ja vaientamista. Toki myös poikia kiusataan, mutta tytöt kokevat häirintää enemmän. Ja tyttöjen tapauksessa häirintä kohdistuu nimenomaan ikään ja sukupuoleen.

Häirintä lisääntyy, jos tytöt puhuvat poliittisista aiheista tai kuuluvat esimerkiksi seksuaalivähemmistöön.

Suomessa häirintä ei ole ihan niin rajua kuin maailmalla, mutta kovin ylpeä kotimaastaan ei tässä asiassa voi olla. Ei tarvitse kuin lukaista jotakin Greta Thunbergia tai Sanna Marinia käsittelevää julkista keskustelua. Vastaan tulee heti tytöttelijä-ukkeli.

Tytöttelijä-ukkelit eivät kommentoi Thunbergin tai Marinin mielipiteitä, vaan puhujia itseään. Heidän päähänsä ei mahdu ajatus, että koululaistyttö tai nuori nainen voisivat opettaa heille jotain, saatikka johtaa. Miten ne voisivatkaan, nehän ovat tyttöjä? Tytöttelijä-ukkeleitten maailmassa tyttöjen tehtävä on pitää suunsa kiinni ja antaa miesten hoitaa miesten asiat.

Tytöttelijä-ukkelit kipuilevat netissä, koska he kuvittelevat vallan vieläkin kuuluvan heille. He eivät kestä ajatusta, että maailmassa on sukupuoleltaan, iältään tai muilta ominaisuuksiltaan heistä itsestään poikkeavia ihmisiä, jotka pystyvät kantamaan vastuuta yhtä hyvin, tai paremmin kuin he. Siksi heillä on mielestään oikeus nauraa ja pilkata, kutistaa ja vaientaa.

Mitä häirinnälle voi tehdä? Ensin pitää hyväksyä, ettei sukupuoli määritä mitä voi harrastaa tai tehdä työkseen. Ei ole tyttöjen ja poikien ammatteja, on vain meidän mielipiteitämme niistä. Toiseksi pitää ymmärtää, että tyttöjen tai poikien rooleihin ei synnytä vaan kasvatetaan. Kasvatukseen eivät osallistu vain vanhemmat vaan koko yhteisö ja yhteiskunta. Päiväkoti, koulu, kaverit, kavereiden vanhemmat, media, mainokset ja internet. Sukupuoliroolit ovat meidän itsemme rakentamia, siispä niitä voi myös muuttaa.

Tytöt ovat netissä yksin aikuisten satuttavien kommenttien keskellä. Lapsilla ei välttämättä ole välineitä ymmärtää vihaa tihkuvia viestejä. Etenkin kun viha kohdistuu yhtäkkiä täysin epäreilusti sukupuoleen. Siksi verkkoon tarvitaan turvallisia aikuisia. Varsinkin miehiä. Ehdotan, että otetaan tavoitteeksi julkaista jokaista tytöttelijä-ukkeleitten halveksuvaa ölähdystä vastaan vähintään kymmenen tyttöjä kannustavaa kommenttia.

Osoitetaan tytöille, ettei sukupuoli määritä sitä, mihin he pystyvät. Näytetään, että ehdottomasti suurin osa miehistä haluaa rakentaa maailman, jossa tytöillä on tilaa unelmoida ja haaveilla. Kuunnellaan mitä heillä on sanottavaa. Kerrotaan, että me miehet olemme tyttöjen puolella. Ja meitä on paljon enemmän kuin ukkeleita.

Annetaan kuulua ja näytetään tytöille, että tytöttelijä-ukkelit ovat vaan hikisiä vanhoja käppäniä, jotka huutavat turhautumistaan, kun heidän muinainen vallan linnakkeensa rapistuu silmissä.

Kommentoi

Hae Heilistä