Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Aada Karhinen

Somepakko

Sosiaalinen media on paikka, jossa voi keskustella, sopia tapaamisia, markkinoida ja postata elämästään sekä hyviä että huonoja hetkiä. Some on väline kännykässä, mutta välillä tuntuu, että elämä pyörii koko ajan somen ympärillä. Myönnän, että vietän itsekin varmaan puolet päivästäni somessa. Olen eniten aktiivinen Snapchatissa, Instagramissa, Facebookissa ja TikTokissa. Jos saisin pitää yhden somen loppuelämäni, se olisi varmaan Snapchat. Snapchatissa tulee eniten juteltua kavereiden kanssa ja postattua jotain.

Perheen kanssa pidän yhteyttä WhatsAppilla tai puhelimitse – vanhemmillani ei näet Snapchatia ole.

En tiedä, miten asioita hoidettiin silloin, kun puhelimia ei ollut vielä keksitty. Minusta olisi outoa ja takuulla turhauttavaa, että pitäisi aina käydä toisen kotiovella koputtamassa ja kysymässä, jos haluaisin sopia tapaamisia. Siksi some on hyvä keksintö, ja aivan erityisesti nyt korona-aikaan.

Mutta huonoja puolia somessa on myös paljon. Yksi ikävimmistä on toki se, että siellä esiintyy paljon kiusaamista. Monissa somejulkaisujen ja kuvien kommenteissa pilkataan toisen ihmisen ulkonäköä aivan kauheilla sanavalinnoilla. Tätä on mahdoton ymmärtää. Mitä ihminen saa toisen pilkkaamisesta ja haukkumisesta? Kiusaaminen on aina väärin, kaikissa ympäristöissä.

Nykyään puhutaan paljon ihmisten itsetunnosta ja ulkonäöstä. Ihmisillä on lisääntyneitä ulkonäköpaineita somen takia. Ihmiset kuvaavat itseään vain parhaasta kulmasta, kuvissa käytetään filtteriä ja niitä käsitellään. Aika harva oikeasti on luonnossa sen näköinen, miltä somekuvissaan näyttää. Silti vertaamme itseämme toisiin.

Itse olen vain sitä mieltä, että jokainen saa ja pitääkin olla oma itsensä. Kaikki olemme erilaisina, omannäköisinämme syntyneet ja erilaisina me myös pysymme.

Ei koskaan ole oikein pilkata, haukkua tai arvostella ketään ja piste.

Somen takia myös monen ihmisen keskittyminen voi olla vaikeaa. Työskentelyn aikana puhelin piippaa uusista viesteistä, jotka on pakko katsoa. Juuri kun on päässyt vauhtiin jonkin asian parissa, täytyy tarkistaa, mitä tämänkin piippauksen takana on. Ei ihme, että keskittymiskykymme heikkenee.

Somessa on helppo valehdella tai esittää muutettua totuutta. Kaikkea ei todella kannata uskoa. Vaikkapa Instagramia selatessa toisen elämä voi näyttää upealta, helpolta ja aina ihanalta. Totuus kuvien takana on usein aivan toinen. Myös somepostauksista voi saada tietynlaisen käsityksen ihmisestä. Somessahan jokainen meistä saa valita, mitä ja miten itsestään paljastaa.

Mutta vaikka some on tätä negatiivisuutta täynnä, niin kyllä sitä positiivista aina jostain löytyy. Aamuisin kun herään, niin mielestäni ihan ensimmäisenä on kiva avata somet ja katsoa mitä ihmisille kuuluu, ja mitä he ovat päivittäneet. Tätä tämä elämä vaan nykyään on.

Kommentoi

Hae Heilistä