Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katja Kolehmainen

Tori uudistuu ja yrittäjiä tarvitaan

Maanantai-iltana Joensuun kaupunginhallitus vahvisti yksimielisesti Joensuun kauppatorin ja sen ympäristön kaavamuutoksen. Muutos mahdollistaa uuden liikerakennuksen rakentamisen Joensuun kauppatorille. Samalla kaavassa vahvistettiin Keskuskujan ja Laulupuiston kesäkahviloiden pysyvän toiminnan mahdollistaminen. Kaavassa määriteltiin myös kiinteiden kesäkahviloiden uudet sijaintipaikat.

Tehdyt päätökset ovat erittäin tärkeitä torille ja sen ympäristössä toimivien yrittäjien kannalta. Varsinkin kesäkahviloiden suhteen on eletty jo todella useita vuosia pätkävuokrasopimuksilla, joka on pitänyt varsinkin torin kauppapaikkojen viihtyisyyteen vaikuttavat investoinnit jäissä. Pätkäsopimukset eivät ole mahdollistaneet toimijoilta investointeja, joiden kuoletusaika olisi yhtä tai kahta vuotta pidempi.

Torin liikerakennuksen rakentaminen käynnistynee syksyllä 2021. Kesä 2021 elettäneen kuluneen kesän kaltaisesti, mutta nyt on tärkeää pistää paukkuja vakkaan uuden suunnitteluun; tähtäin siis vuoteen 2022.

Valtuuston käymässä kaavakeskustelussa evästettiin liikerakennuksen suunnitteluun yrittäjien ja kansalaismielipiteen mukaan ottamista, jotta torille rakentuisi todella viihtyisä ja eloa tuova yhteinen olohuone. Myös meillä Virralla on pohdittava yhdessä kaupungin kanssa, millaiset tavoitteet asetamme uuden kaavan mahdollistamille kausikahviloille.

Uusi kaava mahdollistaa pysyvämmän kausikahvilarakentamisen, jolloin myös yrittäjiksi liikepaikoille haluaville on laadukkuuden vastapainoksi mahdollisuus tarjota myös kestävämpää vuokra-aikapolitiikkaa. Jos näkymää tulevasta ei ole, ei ole myöskään investointeja. Ja niitä investointeja me tarvitsemme, jotta vetovoima säilyy.

Muutoinkin torikaupan yleisilmeen perään on tullut kansalaiskommentointia. Tämä on tasapainoilua nuoralla. Torikauppa on kova laji; seiso pakkasessa, viimassa ja sateessa, välillä myös hehkuvassa helteessä. Laji on sen verran kova, että liikaa tunkua ei toriruutujen täytöksi ole keskikesän sesonkiviikkoja lukuun ottamatta.

Liian tiukoilla vaateilla saatamme menettää vähätkin kesäsesongin ulkopuoleiset myyjät. Vaatimus- mutta etenkin vuokrataso on varmasti myös tulevan liikerakennuksen osalta tarkkaan pohdittava kysymys, jotta myös pienyrittäjien on mahdollista tehdä kauppaa tulevassa rakennuksessa.

Kysyntää kuitenkin on, ja toivon, että kysyntä luo myös yrittäjyyttä. Kauppa kyllä torilla käy, kun tuote on hyvä, hinta kohdillaan ja palvelu ystävällistä.

Me Virralla pyrimme luomaan toimivat puitteet torikaupalle. Uutena kausimyyntimahdollisuutena avaamme joulutorin myyntimökkeineen marraskuussa. Joulutori tulee palvelemaan viihtyisästi rakennettuna miljöönä kaupunkilaisten lisäksi kaikkia Joensuussa vierailevia, kuten kaksien ampumahiihdon maailmancup-kisojen kisa- ja mediavieraita. Kauppiashaku on nyt joulutorille auki – tule tekemään yhdessä meidän kanssamme uutta kaupankäyntikulttuuria Joensuun torille.

Kommentoi

Hae Heilistä