Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Cirsti

Parisuhde olohuoneessa

Olipa kerran mies ja nainen, ehkä jopa mies ja mies ja nainen ja nainen, vaikea sanoa, mutta esimerkkitapauksessa mies ja nainen.

He tutustuivat baarissa, internetissä, tanssikurssilla tai työpaikalla – joka tapauksessa tilanteessa tai olosuhteissa, jotka tekivät heistä kiinnostavat toinen toisilleen.

He tapasivat uudelleen, ehkä vahingossa, ehkä jo sovitusti. He kävivät treffeillä, kahveilla, ehkä yöpyivät toistensa luona. He viihtyivät hyvin, koskettelivat toisiaan paljon, viettivät paljon aikaa sängyssä. Toinen ihminen tuntui maailman kiinnostavimmalta, hän ymmärsi, hän nauroi samoille asioille. Aivan kuin Jukka Pojan biisissä: tuntui kuin ois tunnettu aina.

Vähitellen he tapasivat toistensa ystäviä, ehkä lapsia jos niitä oli, jos ei ollut, ehkä he puhuivat siitä. Oli syntymässä Parisuhde. Parisuhde syntyy, kun sovitaan, että seksiä ei muiden ihmisten kanssa ole, jos oli tätä ennenkään. Joskus Parisuhde syntyy heti saman tien, kun on aamulla herätty samasta osoitteesta, joskus se edellyttää neuvottelua.

Monesti Parisuhde tarkoittaa myös sitä, että lähtökohtaisesti vapaa-ajan viettoa suunnitellaan juuri tämän ihmisen kanssa, kenties myös tulevaisuutta: asumisjärjestelyjä, lainoja, joulunviettoa.

Tämä on kaikki ihan ok ja hyvä asia – useimmiten.

Joskus kuitenkin käy niin, että Parisuhde asettuu olohuoneeseen samaan tyyliin kuin se kuuluisa virtahepo. Se muuttuu ahdistavaksi möhkäleeksi, joka estää tekemästä niitä asioita, jotka ennen olivat kivoja: illanvietot lapsuudenystävien kanssa, omat harrastukset, elokuvissa käynnit ihan yksin tai luottoystävän kanssa. Näitä asioita tehdään nyt Parisuhteen ehdoilla, tai sitten ei ollenkaan.

Kirjailija Riikka Suominen kirjoittaa Parisuhteesta isolla P:llä kirjassaan Suhteellisen vapaata. Suomisen mukaan Parisuhde ”vihaa muutoksia eikä erityisesti välittäisi edes siitä, että huonekalujen paikkaa vaihdetaan. Välillä kuvittelen, mitä kaikkea tekisin, jos se ei määräisi kaikesta. Lukisin illallisella ravintolassa romaania. Jättäisin väliin anopin syntymäpäiväjuhlat. En tulisi yöksi kotiin.”

Rakkaus on maailman hienoin, kiinnostavin ja mielenkiintoisin asia. Rakkaudesta lukee myös Raamatussa, teksti on tuttua myös meille ateisteille. Sen mukaan rakkaus on pitkämielinen, ei kadehdi, ei kerskaa, ei pöyhkeile, ei etsi omaansa eikä katkeroidu.

Parisuhde sen sijaan tekee tuota kaikkea. Tunnen ihmisiä, jotka voivat poistua kotoaan vain ennalta sovitusti ja noin kerran viikossa, koska Parisuhde. Tunnen ihmisiä, jotka harrastavat asioita, joita eivät oikeastaan haluaisi harrastaa, koska Parisuhde. Tunsin miehen, joka vielä 60-vuotiaana jaksoi paasata kumppanilleen siitä, miten ”rakastuneen naisen kuuluu käyttäytyä”.

Jokaisessa olohuoneessa ei asu virtahepoa. On myös rentoja, välittäviä, ystävällisiä ja huolehtivia ihmissuhteita, myös parisuhteita. Mutta jos Parisuhde määrää kaikesta ja ihmiset suorittavat sitä kuin kansalaiset aamujumppaa George Orwellin kirjassa 1984, kannattaa asiaa pohtia.

Kommentoi

Hae Heilistä