Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Yrittäjän onni

Mitä sinulla tulee mieleen sanasta yrittäjä? Ahkera puurtaja? Yhteiskunnan tukipilari? Ahnas orjapiiskuri? Uuttera optimisti? Riistokapitalisti?

Suomessa on noin 300 000 yritystä. Valtaosa näistä on pieniä, alle 10 henkeä työllistäviä firmoja.

Yrityksiä on todellakin laidasta laitaan: yhden naisen käsityöpajasta satoja henkilöitä työllistäviin tehtaisiin, leipomoista lääkärikeskuksiin, koirahoitoloista kuntosaleihin, autokorjaamoista elokuvateattereihin.

Ja jos on kirjava yritysten verkko, on myös yrittäjien profiili. On mahdotonta niputtaa, millaisia yrittäjät ovat. Kaikki ihmisyyden piirteet, niin hyveet kuin paheet, kulkevat aina jonkun yrittäjän matkassa.

 

Siinä missä toinen yrittäjä haluaa aloittaa aamunsa viideltä, nauttii toinen vapaudesta valita rauhallisen aamun tai painaa työtä yötä myöten. Tai missä joku tavoittelee vuosittaista kasvua, pysyttelee toinen tiiviisti oman tontin reunoilla.

Kaksi sanaa tuntuu kuitenkin yhdistävän kaikkia yrittäjiä: vastuu ja vapaus. Kaikki yrittäjät pystyvät määrittelemään oman yrityksensä toimintatapoja ja työoloja.

Omasta yrityksestä, asiakkaista, mahdollisista työntekijöistä ja toimeentulosta painaa puolestaan jonkinlainen huoli.

 

Vielä muutama vuosikymmen sitten yrittäjyys ei tuntunut nuorista mitenkään houkuttelevalta vaihtoehdolta, mutta nyt se on monelle parikymppiselle lähes itsestään selvä valinta. Työelämän pirstaloituminen ja esimerkiksi kevytyrittäjyys houkuttelevat kokeilemaan siipiä yrittäjänpolulla.

Moni nuori perustelee yrittäjyyshaaveita sillä, että haluaa itse hallita työntekoaan ja päättää siitä, mitä ja milloin tekee. Lisäksi moni kokee, ettei työsuhde ole sen turvallisempi tai pysyvämpi malli elannon hankkimiseen kuin oma yritys.

Eikä yrittäjäelämästä haaveilu mikään nuorison yksinoikeus ole: myös moni meistä työelämässä puskevista keski-ikäisistä unelmoi elämänsä suunnan muuttamisesta.

 

Ennen kaikkea yrittämisessä houkuttelee yksi asia: silloin ei kukaan määrää minua. Paitsi että tietenkin määrää. Mukana kulkevat aina pankit, markkinatilanteet, kannattavuuskysymykset, verot, lakipykälät ja ties mitkä koronavirukset. Mutta silti suloisen valheellinen vapaus antaa uskoa siihen, että minähän voin ihan itse päättää, mihin suuntaan yritykseni kanssa menen.

 

Jos tänä aamuna työpaikalla huokailutti tai kesäloman jälkeinen töihinpaluusynkkyys ei vieläkään ole haihtunut, kannattaa selata vaikkapa Business Joensuun Yrityspörssiä.

Myynnissä olevien yritysten joukosta saattaa jopa löytyä juuri se oma tulevaisuudenala. Tai vaikka kehkeytyä idea omasta, ihan uudesta yrityksestä.

Se saattaa muuttaa koko elämän suunnan. Tiedä vaikka ensi vuonna yrittäjänpäivää viettäisi taas muutama uusi, elämästä innostunut yrittäjä.

Kommentoi

Hae Heilistä