Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Petri Varis

Sekoilu seis

Viime viikolla kansa naureskeli sosiaali- ja terveysministeriön virkailijoille, joilta oli jäänyt ohjeistuskirjeestä nolla pois. Virkailijoiden hömelöt kömmähdykset ovat tunnetusti hyvä huumorin lähde, mutta meitä tapahtuma-alalla työskenteleviä ei kummemmin naurattanut. Virastojen viestit otetaan nimittäin haudanvakavasti.

Nollasekoilu oli kahdella tapaa harmittava. Ensinnäkin virheellinen ohjeistus toi peruuntumisia ja epävarmuutta jo valmiiksi elonjäämisensä kanssa pinnistelevälle alalle. Toiseksi sekoilun ja päivittelyn alle hukkui homman todellinen pihvi. Tapahtumien rajoitukset kiristyvät syyskuussa.

 

Uudet rajoitukset menivät monelta ymmärrettävästi ohi, sillä kuvio on monimutkainen. Vielä elokuussa alle 500 henkilön tapahtumissa ohjeistukset, kuten turvavälien pitäminen, olivat suosituksia. Syyskuussa ne ovat kaikkien Suomen aluehallintovirastojen yhteisellä päätöksellä määräyksiä, joita on noudatettava. Siirtymäaikaa uusiin rajoituksiin jäi alle viikko.

Rock in the cityn tai Ilosaarirockin kaltaisten, yli 500 henkilön tapahtumien osalta tilanne pysyy ennallaan. Uudet rajoitukset osuvat varsinkin keikkapaikkoihin. Joensuussa tämä koskee muun muassa Kerubia, Marksia ja La Barrea, joiden kapasiteetti osuu 50 ja 500 väliin. Uusien turvavälien myötä esimerkiksi Kerubin saliin voi ottaa alle puolet normaalista ihmismäärästä. Tämä tarkoittaa valitettavasti keikkoja perumisia, jälleen kerran.

 

Isolla bussilla liikkuvan bändin kuluja ei ole mahdollista kattaa kolme kertaa pienemmällä lipunmyyntimäärällä. Toki kaiken ylimääräisen, kuten basistin, rumpalin ja vahvistimet voisi jättää kotiin ja esiintyä akustisesti. Harva kuitenkaan pystyy tähän alle viikon varoitusajalla, eikä yleisökään ole välttämättä valmis pulittamaan täyttä hintaa ukuleleilla soittavan Impaled Nazarenen keikasta. Lippujen hintojen triplaaminen ei myöskään ole kovin realistinen, eikä reilu vaihtoehto.

Tapahtumat ja elävä musiikki elävät nyt historiallisessa kurimuksessa. Jos vielä pikkujoulukausikin peruuntuu, niin uusi vuosi tuo tullessaan konkursseja ja vararikkoja. Kyse ei ole pelkästä kulttuurista. Ala työllistää tuhansia ihmisiä ja sen taloudellinen vaikutus lasketaan sadoissa miljoonissa. Jo pelkästään Ilosaarirock tuo Joensuuhun vuosittain yli 14 miljoonaa euroa.

 

Kuten alussa mainitsin, tapahtuma-alalla koronarajoitukset otetaan vakavasti ja sääntöjä noudatetaan. Alan ihmiset ovat nokkelia ja sopeutuvaisia. Venymiselläkin on kuitenkin rajansa.

Jos haluamme, että vielä tulevaisuudessakin on joku, joka soittaa ja järjestää keikkoja, on aika lopettaa sekoilu ja toimia jämäkästi.

Rajoitukset tulee antaa ajoissa, niin että toimijat ehtivät reagoida. Tukitoimien tulee olla laajoja ja osuvia. Lisäksi aluehallintovirastojen tulee käyttää alueellisesta harkintaa, kuten laissakin vaaditaan. Virustilanne on erilainen eri osissa maata ja tämä tulee ottaa huomioon rajoituksista päätettäessä. Myös tapahtuma-alan tulee tehdä oma osansa ja näyttää, kuinka keikkoja voi järjestää turvallisesti. Sekoilulle ei ole sijaa myöskään meidän päässämme.

Kommentoi

Hae Heilistä