Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Tuula-Liina Varis

Kaikki toistuu

Kuten tiedämme, ja tiesivät jo muinaiset kreikkalaiset, ihmiskunta kulkee kohti tulevaisuutta selkä edellä. Tulevaisuus on kuvitelma, koska emme sinne näe. Ihmisen on suunnistettava tulevaisuuteen sen tiedon ja ymmärryksen varassa, jonka hän historian tositapahtumista on saanut.

Elämme nyt aikamoista turbulenssia, emmekä ensimmäistä kertaa, itse asiassa nykyajassa on paljonkin sellaista, joka vertautuu 1930-lukuun, sen tapahtumiin, tunteisiin ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Siksi on erityisen kiinnostavaa lukea näinä monenlaisen epävarmuuden aikoina vuosikymmenten takaisia kirjoja.

Vuodet 1930–1941 olivat Suomessa vihan ja uhon vuosia – kansakunta voi huonosti, erityisesti köyhä kansanosa, mutta se ei hellyttänyt niitä kansalaisia, jotka innostuivat lapuanliikkeestä, kunnioittivat Hitleriä, halusivat poistaa muonavahvuudesta muukalaiset ja suomalaisistakin ne, jotka eivät jakaneet heidän maailmankuvaansa eivätkä uskoneet suurenmoiseen tulevaisuuteen esimerkiksi Hitlerin aatteiden ja tekojen tukemana.

Minulla on kirjaharvinaisuus, suuren runoilijan Katri Valan pakinakokoelma Henki ja aine eli yksinäisen naisen pölynimuri. Olen lukenut sen useita kertoja, mutta aina se helpottaa oloa, naurattaakin. Katri oli rohkea ja terävä, ei pelännyt Suomen äärioikeistolaisia, uskalsi pilkata Hitleriäkin.

Pakinassa Uusi kansanliike satiiri on terävimmillään. Siinä kirjailija kertoo käynnistään IKL:n suuressa isänmaallisessa juhlassa, jossa kansaa valistavat muun muassa Vihannes Röhölä (Kosola), direktörskä Silja Piipinen (Hilja Riipinen), Hikkas Alttari (Mika Waltari). Juhlavassa yhteislaulussa oli nimi Vala, mutta eihän sen isänmaanpetturin nimeä voinut hyväksyä. Valasta tehtiin Kala.

Röhölä piti puheen, jossa hän väitti, että kaikenlaiset indernaalit ja vapaamuurarit ovat syypäitä maailman hätään ja heidän takanaan on kaiken pahan alkujuuri: AKAT.

Akat ovat syypäitä kaikkiin sotiin. He tanssivat kukat kourissa junien ympärillä, kun miehet lähtevät rintamalle, jotta heistä tulisi muusia. -- Me olemme hunnien jälkeläisiä ja niin kuin hunnit lakaisivat kaikki ompeluseura-pasifistit uikuttajat, niin me lakaisemme naiset vaikka kiväärinperillä ja luomme uuden geofyysillisen hemoroidikansakunnan, joka on aivan ultravioletti.

Pakina ei lopu tähän, mutta kun ajattelee nykyistä aikaa, Trumpia kavereineen tai Lukashenkaa sotureineen, ei nykyaika Valan kuvaamasta ajasta paljon eroa.

Kommentoi

Hae Heilistä