Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katja Kolehmainen

Kaavamuutosta pukkaa

Kaupunkikeskustan kehittämisen keskustelun kuhina käy torille sijoittuvan kauppahallin kaavamuutoksen ympärillä. Kaavamuutoksen ohella julkistetut havainnekuvat uudesta modernista kauppahallista Joensuun torille on herättänyt sekä ihastuneita henkäyksiä että kasapäin vastineita. Hyvä, että kaupunkikeskustaa halutaan kehittää.

Itse olen ihan huippuinnoissani seurannut Carelicumin korttelin kehittämissuunnitelmia.

Musiikki- ja kulttuuritalo kuuluu kaupungin keskustaan. Juuri sinne, minne bussit ajavat, pyörällä pääsee ja taksit pysähtyvät. Korttelista kivenheiton sisällä toimii lukuisa määrä erinomaisia ruoka- ja juomaravintoloita. Kaikki toiminnot tukevat kaikkia toimintoja. Myös Carelicumin julkisivuun kaavaillut valonäytöt tuovat uutta lisää kaupunkikuvalliseen ilmeeseen.

Mikäli samassa rytinässä toteutuu kaupungin tilankäyttöohjelma ja toimintojen keskittäminen kortteliin, vapautuu uskomattoman kaunis kaupungintalo museo- ja kulttuurikäyttöön, luoden taidemuseon kanssa ehjän kulttuurivirran ihan keskelle kaupungin sydäntä.

Suurella ilolla myös luin Karjalaisesta Marita Jalkasen kolumnin ”kiuashuoneen puolesta Joensuun rannoille”. Kyllä. Joensuu tarvitsee yleisen saunan, Löylyn, Saanan tai mikä se meillä sitten olisikaan. Olen tavannut paljon kaupunkiin joksikin aikaa tulleita keikkalaisia, niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Ja lähes kaikkien mielestä huikeimpia kokemuksia on ollut vierailu Joensuun Jääkarhujen saunalla ja avannolla.

Miksi Joensuussa kukaan ei tee saunomisesta oheispalveluineen liiketoimintaa? ”Kiuashuone” toisi toiminnallista ja matkailullista sisältöä ympärivuotisesti Joensuun keskustaan. Upea saunamaailma aurinkoterasseineen ja altaineen istuisi Joensuussa niin moneen paikkaan: Ilosaaren laguunissa uimisen ja auringonoton puitteet ovat jo olemassa. Saaressa on myös jo erinomaiset ravintola- ja tapahtumapalvelut tukemassa toimintaa. Ja todettakoon, että Siltakadun tietämillä on suurin osa Joensuun hotelleista. Eli turistitkin paikan helposti löytäisivät.

Myös Matkustajasatama toimisi saunamaailmana erinomaisesti: Saunan terassilla voisi ihastella virtaavaa Pielisjokea, ja Teatteriravintola ja rantaan sijoittuneet laiva- ja konttiravintolat tukisivat palveluillaan paikan tarjontaa. Matkustajasataman puolesta puhuu keskustan, kauppatorin ja Taitokorttelin läheisyys.

Ydinkeskustan reunamalla oleva Linnunlahden ranta-alue olisi kolmas hyvä harkittava kohde: Aurinkoinen Pyhäselän ranta saunamaailmoineen, Mehtimäen urheilu- ja tapahtuma-alue, Linnunlahti Camping, Laulurinne ja Hasaniemi rakentaisivat toisiaan täydentävän kokonaisuuden.

Joensuun kaupunki on väläytellyt myös merkittävää budjettivarausta laajan leikkipuistoalueen rakentamiseksi. Tämäkin on todella toivottava investointi, toivottavasti kaupunkikeskustaan. Kaupunkikeskustan rakentuminen vaatii yksityisiä investointeja, ketterää kaavoitusta ja ennen kaikkea aktiivisia kaupunkilaisia, jotka osaavat toivoa, ottaa kantaa ja ennen kaikkea käyttää rakentuvia palveluita.

Kommentoi

Hae Heilistä