Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Mennään maalle ja otetaan mallia

Eipä voisi toimittaja komeammin kesälomalle siirtyä kuin pyörähtää kahdella viimeisellä lomaa edeltävällä juttukeikalla Koverossa ja Kiihtelysvaarassa.

Tässä lehdessä on tarinaa Koverossa majataloa pitävästä Jaana Ronkaisesta ja Kiihtelysvaarassa Chippewa Rangeaan pyörittävästä Juha Pyyköstä, jotka molemmat mainittiin siinä Heilin Facebook-kyselyssä, jossa etsittiin esittelemisen arvoisia ihmisiä ja paikkoja.

Kysely liittyi juttuun, jossa kerrotaan Joensuun kaupungin suunnittelemasta maaseutualueidensa markkinoinnista.

Onhan täällä hurja määrä luovan hulluja ihmisiä.

Heilin kyselyssä mainittiin muun muassa enolaiset kulttuuripersoonat Maiju Ahlholm ja Maarit Hämäläinen-Koljonen, persoonallinen koverolainen hammaslääkäri Saku Kamppila ja käsämäläinen – menee tosin Liperin puolelle – luomuviljelijä Jari Huikuri.

Naapurin puolelle poikkeaminen ei haittaa, sillä yhteistyötähän tässä tehdään. Joensuuta koskettaa muun muassa kontiolahtelainen Esa Haapala, jonka ampumahiihtoaktiivisuus vauhditti Koveron majatalonkin syntyä.

Sitten on vielä nämä ortodoksit.

Heilin kyselyssä ehdotettiin myös Sonkajanrannan kirkon starostaa Urpo Savinaista ja isä Vesa Takalaa, joka on järjestänyt Tuupovaaran suunnalla ristisaattoja, ja tässä tullaan suorastaan johdatuksellisiin asioihin.

Kun Heili palasi viime viikolla majatalolta, vatsassa kurni nälkä ja auto tuli ohjattua Koveron Teboilille, missä odotti yllätys: kaupungista tuttu kollega istui nauttimassa omaa lounastaan. Oli kuulemma tulossa tapaamasta nimenomaan isä Vesaa, joka tälläkin viikolla osallistuu Saarivaarasta Hoilolan kautta Pörtsämöön kulkevaan ristisaattoon, mikä taas johdattaa meidät entistä syvemmälle Joensuun maaseudulta löytyviin ihmeellisiin tarinoihin.

Pörtsämössä lepää Anni, nuorena kuollut kirjallisuuden rakastaja, joka ei sokeuttaan ja tuonilmaisiin vienyttä sairauttaan valitellut.

Annista kerrotaan joensuulaisessa kulttuuriravintolassa ja ainakin yhdessä kirjassa, Elina Vuolan, Hanna Hentisen, Helena Kuparin ja Auli Leskisen teoksessa Vaellus pyhiin – ristisaattoja idän ja lännen rajalla (Kirjapaja 2018). Jotain poikkeuksellista täytyy olla ihmisessä, jonka haudalle vaelletaan ristisaatossa joka vuosi 6.–7. elokuuta.

Eino Maironiemi, jota häntäkin Joensuussa muistellaan, kertoi Annin näyttämästä esimerkistä: jos tuo ei antanut periksi, niin kaipa mekin pärjätään.

Se kai noita maaseudulta esimerkeiksi nostettuja yhdistää, valittelun jättäminen vähemmälle ja tekemiseen keskittyminen.

Kannattaa ottaa mallia.

Kommentoi

Hae Heilistä