Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Kahvipaketti katutaiteilijalle

Se on kuulkaas rokkiviikko – tai Popkatu-viikko, kuinka vain haluatte.

Kautta Joensuun käy pohdinta, että mitäs nyt tehdään. Tällä heinäkuisella viikolla ja tulevana viikonloppuna on totuttu tekemään asioita, joita ei nyt saada, ja se jättää tietynlaisen tyhjiön.

Yksi arvio on, että ihmiset järjestävät omia Ilosaarirock-viikonlopun pippaloitaan, vaikka itse festaria ei nyt olekaan. Itse kaipaan kyllä myös jotain, joka näkyy katukuvassa.

Miten olisi pop up -Popkatu?

Tokihan taiteilija ansaitsee tienestinsä, ja kun muun rahoituksen hankkiminen tällä aikataululla on hankalaa, pop up -Popkatu voisi tarkoittaa katusoitantaa ja muuta spontaania taiteilua, jonka ohikulkijat voisivat palkita hattuun, kitarakoteloon tai vastaavaan nakatuilla kolikoilla tai seteleil...

Jaa, mutta tänä kesänähän ei ole suotavaa antaa käteisen vaihtua. Kaipa taiteilijalta voi kysyä, voiko sen rahan siirtää mobiilillakin.

Mutta voi kun me saisimme sen katutaidenautintomme. Asiasta puhuttiin taannoin toimittaja-kirjailija-muusikko Suonna Konosen kanssa, jolle tulin maininneeksi, että saatanpa kirjoittaa aiheesta kolumnin. Suonna heitti mielenkiintoisen idean:

– Lupaapa kahvipaketti katusoittajalle.

Toen perrään! Sehän on sopivan Heili-henkinen kannustin.

Kuten hyvin tiedetään, Karjalan Heilin 50-vuotisen historian klassikoihin kuuluu Kahvipaketti hänelle -sarja, missä väkijoukosta otetusta valokuvasta rengastettiin yksi ihminen, joka sai käydä noutamassa kahvipaketin Heilin toimituksesta.

Nyt voisimme tehdä niin, että jos katutaitelijoita ilmestyy, Heilin toimittaja käy nappaamassa heistä kuvia, valitsee viikon päätyttyä itseään eniten miellyttäneen, julkaisee kuvan ensi viikon lehdessä ja varustaa sen tekstillä Kahvipaketti hänelle/heille.

Nyt on keskiviikko.

Aikaa on viisi päivää. Kilvassa olkoon mukana kaikki taiteilijat, jotka esiintyvät tämän lehden ilmestymisen ja sunnuntai-illan välillä Joensuun keskustassa.

Koska toimitus ei ihan koko aikaa voi kadulla päivystää, yleisökin saa laittaa omia ehdotuksiaan joko sähköpostilla osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai Instagramiin hasthageilla #heili ja #kahvipakettikatutaiteilijalle.

Heili pidättää itselleen yksinoikeuden oman makunsa mukaiseen valintaan vailla valitusoikeutta. Kahvipakettia ei välttämättä saa taitavin. Ennakkoluulottomat heittäytyjätkin ovat vahvoilla.

Terveisiä vain Sannalle, jonka säestyksellä esitin parin viikkoa sitten kulttuuribaarissa Jaakko Tepon Hilman ja Onnin niin, että Sannan säestys eteni hiukan nopeammassa tempossa kuin minun lauluni.

Suonna Konoseen esitys teki vaikutuksen:

– Kahvipaketti Sannalle ja Amille!

Kommentoi

Hae Heilistä