Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katja Kolehmainen

Vastuullista lomaa

Kummallisia aikoja tässä on kevät ja kesä eletty. Maailmalla edelleen jylläävän koronapirulaisen vuoksi moni hetki on tullut elettyä hieman toisin kuin ennen. Kun vapaa-aikaa ei ole tarvinnut käyttää hippuakaan turhanpäiväisyyksiin, kuten lomareissujen tai rientojen suunnitteluun, on huoletta voinut aviosiipan kanssa ilakoida kotona arvuutellen, josko tänä viikonloppuna leikattaisiin orapihlaja-aita vai siivottaisiinko sittenkin liiteri.

Kyllä on muuten nurkat nuohottu tänä keväänä. Ei sitäkään enempäänsä jaksa, jotain on tulevan kesälomapätkän ratoksi suunniteltava. Joensuun ja Pohjois-Karjalan rauhallisen koronatilanteen vuoksi mieli ei tee vielä vieraille vesille, ei ainakaan ulkomaille. Päätimme käydä harjoittelemassa kesälomailua viime viikonloppuna tekemällä päiväpyörähdyksen Kuopioon.

Rantautuminen kauppakeskus Matkuksen pihaan osoitti, että joku muukin oli jo tainnut olla maisemanvaihdoksen tarpeessa. Kauppakeskus oli tupaten täysi, koronasta tai ainakaan turvaetäisyyksistä ei ollut tietoakaan. Kuopion keskustan katukuvassa oli väljempää. Sen sijaan italialainen ravintola, jonne olimme tehneet pöytävarauksen, oli loppuunmyyty siltä päivältä. Ruoka maistui erinomaiselta ja tunnelma oli lähes yhtä eloisa kuin Italiassa konsanaan.

Kuopion torille emme ennättäneet, mutta kuulin seuraavana päivänä, että tori oli ollut lauantaina täynnä niin myyjiä kuin asiakkaitakin. Erityisesti sanan tuoja kehui Kuopion torin erinomaista ruoka- ja elintarviketarjontaa: oli ollut myytävänä vihanneksia, marjoja ja herkkuja moneen lähtöön.

Kiltisti karanteenissa ollut koronakansa kaipaa jo vaihtelua arkeen monella tapaa. Joensuun kauppatorin tapahtumakesä on pienimuotoisena pyörähtänyt käyntiin, varovaisesti ja turvamääräyksiä noudattaen. Odotettu ja toivottu Joensuun kaupungin tuottama kulttuuritori pyörähtää käyntiin tiistaina—.7. kesätorin iloksi.

Koronapandemiasta seurasi jotain hyvääkin: Kuluttajilta on tullut entistä enemmän toivetta pystyä ostamaan paikallisesti kasvatettua ja tuotettua ruokaa. Joensuun kaupunkikeskustayhdistys Virta on käynnistänyt Tiloilta torille -yhteistyöhankkeen, jonka tarkoituksena on tehdä uusitusta Joensuun kauppatorista jälleen elävä karjalainen kauppapaikka, etenkin maakunnan omalle elintarviketuotannolle.

Hanketta rahoittaa EU:n maaseuturahasto sekä Pohjois-Karjalan liiton tulevaisuusrahasto. Tavoitteenamme on, että asiakkaat pääsisivät ostamaan lähellä tuotettua ruokaa suoraan tuottajalta. Vauhditamme tätä tavoitetta järjestämällä kesämaanantaisin iltatoreja ja marraskuussa avaamme maakunnallisen joulutorin.

Usea perinteinen tapahtuma on tältä vuodelta peruttu, ja oikeastaan ihan hyvä niin. Toista korona-aaltoa kukaan meistä ei varmasti toivo. Nautitaan tästä poikkeuskesästä noudattaen hygieniamääräyksiä ja lomaillaan ja reissataan vastuullisesti.

Hengähdetään nyt, nautitaan auringosta ja kesäöistä. Uskotaan, että pääsemme aloittamaan syksyn työt ja koulut normaalissa päiväjärjestyksessä.

Kommentoi

Hae Heilistä