Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Matti Torvinen

Koronatiedottaminen

Näinä koronakevääseen ja -kesään sattuneina koronakriisin aikoina on helppo vatuloida mitä tahansa, kun käyttää korona-alkuista sanaa otsikkona. Maaliskuun puolivälissä koko television lähetykset muuttuivat koronamoodiin. Avasi TV:n milloin tahansa, se oli korona.

Ja hyvä niin.

Koronasta on tiedotettu tarpeeksi, ja tiedotus on onnistunut. Heti ensimmäisenä iltana maaliskuussa, kun naisviisikko astui kameroiden eteen, kaikki tieto tuli tiiviissä ja selkeässä paketissa. Pääministeri aloitti ja toiset täydensivät.

Ainoat virheet tulivat tulkitsijoilta, esimerkiksi sanottiin, että vanhusten pitää pysyä nelinurkkaisessa. Viikon kuluttua jopa TV-uutisissa esitettiin taulukko, jossa oli ruksi ruudussa, että vanhukset kotona. Onneksi seuraavana päivänä asia korjattiin. Ulkoilla saa.

Itselleni muistui mieleen ihmeen hyvä Iisalmi. (Kansakoulupoikana näin usein kuorma-auton, jonka lavan laidassa luki, että Iisalmesta ihmeen hyvää.) Olin Iisalmessa äidinkielen opettajana keväällä 2001, juuri Lahden MM-kilpailujen dopingsotkujen aikaan. Yhdelle ryhmälle opetin neljän ov:n kurssin yhteisöviestintää, ja olipa hyvä tuuri. Olin ehtinyt parahiksi luennoida kriisiviestinnästä, kun eräänä iltapäivänä olimme taas atk-luokassa työskentelemässä. Olin juuri pitänyt alkusaarnan ja päästänyt opiskelijat koneille.

Silloin alkoi tapahtua. Kirvesniemikin, huudahti joku opetuslapsi hämmästyneenä. Sattui olemaan se päivä, jolloin paljastui eniten uusia käryjä.

Suomen urheilujohto oli valinnut tiedottamisessa linjan, että vasta sitten tunnustetaan, kun käry käy ja kun on pakko, vaikka vain yksi kerrallaan. Sitä ennen sanotaan, että mitään en ole ottanut. Sellainen on kiistomalli.

Mutta kylläpä saivat opiskelijat hyvää autenttista materiaalia.

Korona- ja dopingtiedottaminen tietysti eroavat paljon toisistaan. Korona on yhteinen vihollinen, joka on tullut ihmisestä riippumatta. Tai ainakin sitä edesauttaneet ihmiset ovat kaukana. Yhteistyö ja avoin tiedottaminen on silloin paras kriisiviestinnän malli. Doping taas on ihmisen aiheuttama asia, joka kriisiviestinnän kannalta on vihollinen vasta käryn käytyä. Käryn jälkeen urheiluväki joutuu selittämään asiat parhain päin, jotta imagohaitta jäisi mahdollisimman pieneksi.

Vasta kun koronaepidemia oli jyllännyt jo monta viikkoa, tuli imagohaitankin vuoksi tarvittavaa kriisiviestintää mukaan. Isojen oppositiopuolueiden oli vaikeaa päästä näkyviin, ja se on pieni kriisi, joten puolueet joutuivat turvautumaan omaa myönteistä kuvaa luovaan malliin. Eduskunnan kyselytunnilla esitettiin ahkerasti tarkentavia lisäkysymyksiä milloin maskien käytöstä, milloin mistäkin.

Ja mikäs siinä. Sillä tavallahan demokratia toimii. Olisi kohtuutonta, jos oppositio ei saisi lainkaan ääntään kuuluviin. Tämä kriisijohtaminenkin kun on poliittista.

Nyt odotamme parempia aikoja. Kesällähän monet pöpöt kuolevat, tai ainakin katoavat. Jospa johtavat poliitikot saisivat syksyllä taas tulla kameroiden eteen, nyt hyvien uutisten kanssa!

Kommentoi

Hae Heilistä