Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Ensin ei tule millään ja sitten se jo menee

Jo joutui armas aika – ja nyt hirvittää, miten pian se onkaan ohi. Kevättalvi on varsinkin Itä-Suomessa suorastaan vääristyneen pitkä; joulun jälkeen alkava jakso pitää sisällään aluksi paljon pimeää, sitten runsaasti kylmyyttä ja vielä enemmän lunta. Kun keskieurooppalaiset nuuhkivat krookuksia, me vielä sivakoimme lumisilla laduilla.

Toukokuussa pitkä odotus palkitaan ryöpsähdyksellä: tuomi tuoksuu, linnut sirkuttavat volumenappula kaakossa ja koivu puskee lehteään.

Ja juuri kun mieli on sisäistänyt, että nyt se pimeän talven yli odotettu aika on käsillä, iskee kalenterista totuus kasvoille. Ensi viikolla on juhannus!

Monen mielestä kesä alkaa vasta juhannuksesta. Mutta yhtä monen mielestä se lähes päättyy Ilosaarirockiin. Viimeistään elokuun toisella viikolla, kun koulut alkavat, on aika hyvästellä suloisen rauhalliset aamut ja iltapäivän valuvat tunnit.

Mutta nyt vielä on mahdollisuus tarttua kaikkeen. Kesä on tässä. Parasta siis hengittää ja elää tätä hetkeä. Tehdä juuri sellaisia asioita, joista tulee hyvä olo itselle ja muille.

Jos tuntuu, että korona tuhosi kesäloman, kannattaa päivittää päänsisäinen kovalevy. Suomesta tai edes Pohjois-Karjalasta ei oikeastaan ole mitään järkeä poistua juuri näiden muutamien kuukausien aikana.

Milloin viimeksi vietit iloisen kesäpäivän Joensuun keskustan vilskeessä?

Erilaisen tulokulman tuttuun kotikaupunkiin voi saada jo sillä, että varaa hotellihuoneen keskustasta, käy katsomassa nähtävyydet, jotka luetellaan turistioppaassa ja pistäytyy ravintolaan, jossa ei ole aiemmin koskaan käynyt. Tai hyppää fillarin selkään ja kiertää testaamassa kaupungin uimarannat ja makkaranpaistopaikat.

Samalla kaavalla löytyy esimerkiksi 200 kilometrin säteellä uskomaton määrä kohteita ja elämyksiä. Ei nääs riitä yksi kesäloma kaiken kokemiseen mitenkään.

Joku on sanonut, että Suomessa pitää kesäisin valvoa vähintään yksi yö muistaakseen miksi tähän maailmankolkkaan kannattaa pesänsä tehdä. Aamuyön valoja, värejä ja tunnelmaa ei pysty sanoin kuvailemaan, ne voi kokea vain aistein.

Suomalaiskesissä on myös yksi asia, jonka arvon unohtaa sen arkipäiväisyydessä: uiminen luonnonvesissä. Meillä voi pulahtaa lähes mihin tahansa metsälampeen ilman pelkoa vatsataudeista, ihottumasta tai vesipedoista. Hädän hetkellä suomalaisesta järvestä voi vaikka hörpätä juomavettä.

Vaikkemme (toivottavasti) elä kesää varten, on kesä elämistä varten. Nyt on aika nauttia.

Kommentoi

Hae Heilistä