Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Virpi Eronen

Takaisin lapsuuden kulttuurikesiin

Me kulttuurin suurkuluttajat ja harrastetuottajat olemme kävelleet rinkiä koronakaranteeniajan. Mistä saisi päivän, tai edes kuukauden, kulttuuriannoksen! Pessimisti valittaa tekstiviestipalstoilla kaiken pieleen menoa, kun samaan aikaan optimisti luo kulttuuria vaikka tyhjästä: tekee musiikkikotivideoita, esiintyy Facebookissa, ottaa keittiössä karanteenitaidekuvia, joissa esittää kuuluisia taideteoksia, kirjoittaa blogia, piirtää, kirjoittaa, ompelee hassunhauskoja kasvomaskeja, pitää pihakonsertteja ilahduttaen itseään ja muita.

Tämä on yksi koronan kulttuuriopetus: palataan juurille keksimään itse, luomaan, viihtymään vähemmästä, olemaan hiljaisuudessa, rauhoittumaan luonnossa, pysähtymään. Yksi kesä ilman väkijoukkoja, yksi kevät ilman pakkoa mennä ja kertoa missä kaikkialla on käynyt ja mitä maksullisia ihmeitä nähnyt.

Nyt saa pysähtyä, nukahtaa riippukeinuun ja kuunnella lokkien ja varisten draamaa rannalla. Hiljaisuus on päivän sana.

Meille kulttuuria harrastaville tämä voi olla luovuuden aikaa. Nyt saa rauhassa miettiä ja analysoida, mitä onkaan tullut nähtyä ja koettua, palata kaikkiin läpijuostuihin museoihin vaikka virtuaalisesti, kaivaa vanhat matka- ja konserttivalokuvat esiin, lukea Dostojevskit ja Väinö Linnat uudestaan vuosien jälkeen uudesta näkökulmasta. Ja pistää vaikka soimaan sen vanhan ihanasti rahisevan livevinyylin!

Sitten kun kulttuurimaailma joskus taas aukeaa, tuntuu se varmasti uskomattomalta! Tsemppiä ammattitaiteilijoille; tulemme, katsomme ja luemme entistä ahkerammin, kun maailma palaa raiteilleen.

Ne kiskot eivät vaan vie enää samalle asemalle kuin ennen, niin paljon muutoksia on tapahtunut. Onneksi iso osa muutoksista vie myös kulttuuria eteenpäin! Mikä, sen näyttää aika.

Lapsuuden kesän kohokohta oli, kun helteiseltä heinäpellolta sai pulahtaa iltauinnille ja nukahtaa Aku Ankkaa lukien aitan viileyteen. Siinä onkin nykyihmiselle oikea kulttuuripläjäys: rantakulttuuria, työkulttuuria, kirjallisuutta ja suomalaista perinnekulttuuria pitkäksi aikaa!

Kommentoi

Hae Heilistä