Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Tuula-Liina Varis

Nimet muuttuu vain...

Vuoden 1892 kesällä iski keisarilliseen Venäjän valtakuntaan kolera. Kaiketi se levisi myös pieneen Suomeen, joka oli osa Venäjää. Vaarallista kulkutautia hoitamaan joutui myös maaseudulla Melihovossa tuolloin asuva kirjailija Anton Tshehov. Hänet nimettiin asuinkuvernementtinsa piirilääkäriksi, vaikka hän mieluummin olisi paneutunut kirjoittamiseen.

Mutta mikäs auttoi, kun hän oli myös lääkäri. ”Minun piirini käsittää 25 kylää, 4 tehdasta ja yhden luostarin. Minä organisoin, rakennan parakkeja ym. ja olen yksinäinen…” hän kirjoittaa ystävälleen ja kustantajalleen Aleksei Suvorinille Pietariin. ”Olen köyhä ja kurja, sillä itseäni ja itsenäisyyttäni ajatellen katsoin hyväksi kieltäytyä siitä korvauksesta, jonka piirilääkärit saavat.”

Tautiepidemiassa on myönteisetkin puolensa. ”Apuväkeä meillä ei ole, joudumme toimimaan yhtaikaa lääkäreinä ja sairaanhoitoapulaisina; talonpojat ovat karkeita, epäsiistejä, epäluuloisia; mutta ajatus siitä, että työmme ei mene hukkaan saa miltei unohtamaan kaiken tuon.”

Epidemia oli myös politiikan taistelukenttä, mikä suututti AT:tä. ”Inhottavat keinot hyvien päämäärien saavuttamiseksi tekevät itse päämääristäkin inhottavia. Ratsastakoot vain lääkärien ja välskärien selässä, mutta miksi valehdella kansalle? Miksi vakuuttaa sille, että se on tietämättömyydessään oikeassa ja että sen typerät ennakkoluulot ovat pyhä totuus? -- Jos minä olisin poliitikko, en milloinkaan rohkenisi häpäistä nykyisyyttä tulevaisuuden tähden, vaikka zolotnikista halpamaista valhetta luvattaisiin sata puutaa autuutta.”

Provokaattorit saivat oppimattoman ja taikauskoisen maalaisväen uskomaan, että lääkärit ovat tosiasiallisia tautien levittäjiä, ja auttamaan tulleita lääkäreitä ajettiin pois ja jopa tapettiin.

Tuntuuko tutulta? Minusta tuntuu. Nyt riehuvan kulkutaudin nimi on toinen, mutta provokaattoreita riittää tässäkin ajassa. Kuuluisin heistä istuu Atlantin takaisen suurvallan korkeimmalla istuimella ja on mestari toisten syyllistämisessä. Tärkeämpää kuin kansa on hänelle oma valta, niinpä tautitartuntoja ja tautiin kuolleita onkin hänen maassaan eniten maailmassa.

”Nimet muuttuu vain ja niillä peitetään, ettei mikään muutu lain, ihminen säilyy entisellään”, lauletaan vanhassa iskelmässä. Kulkutaudeista emme enää puhu vaan epidemioista ja pandemioista, meillä on mittavat suojautusmiskeinot, pitkälle kehittynyt lääketiede, mutta yhä ”ihmiset säilyvät entisellään”.

Onneksi myös oppineet, hyvät, rehelliset ja vastuuntuntoiset ihmiset.

Kommentoi

Hae Heilistä