Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Kari Tahvanainen

Iltasella on päästävä kirjastoon

Ilta on kulttuurin prime time -aikaa. Silloin me lähdemme nauttimaan kulttuurista ja sivistyksestä, kuka minnekin. Kaupunginorkesterin konsertteihin, luentotilaisuuksiin, opintoryhmiin, yhteislauluiltoihin, kuuntelemaan kirjailijoita, nauttimaan runoudesta.

Joensuussa yksi keskeinen paikka tilaisuuksille on perinteisesti ollut pääkirjasto. Sen viihtyisät tilat, kuten Muikku-sali, Taiteiden aukio, Pikku-Muikku lastenosastolla, musiikkiosaston tilat ja kokoushuoneet. Kaikilla lienee lämpimiä muistoja näistä tilaisuuksista.

On todella kurjaa, että nyt Joensuun kaupunki on supistanut säästökuurillaan pääkirjaston aukioloaikoja. Kirjasto sulkeutuu arkisin jo kello 19 ja on sunnuntaisin kokonaan kiinni.

Onhan Joensuun pääkirjasto samalla koko maakunnan pääkirjasto, jossa järjestetään vuosittain paljon tapahtumia ja tilaisuuksia. Kaikki muistavat Arto Pippurin lauluillat, jolloin Muikku-sali pullistelee yleisöstä. Samoin Runon Ystävien suositut Runo-Apaja-illat. Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri on järjestänyt pääkirjastolla sen alusta saakka maakunnallisia kirjamatineoita parhaimmillaan kolmesti vuodessa.

Matineat ja muut yleisötilaisuudet sijoittuvat iltakuudesta kahdeksaan sen takia, että esiintyjät ja kirjallisuudesta kiinnostuneet ehtivät töiden jälkeen tulla niihin.

Nyt arvokas matineaperinnekin on vaarassa. Kello 17 on ehdottomasti liian varhainen aika järjestää matineoita. Ne kestävät parhaimmillaan yli kaksi tuntia. Ja Joensuussa on vaikeaa löytää korvaavia tiloja matineoille. Puhumattakaan muista ryhmistä, jotka kokoontuvat kirjastolla.

Eikä siinä vielä kaikki. Yksi harmittava huononnus on sekin, että kirjaston palautusluukku suljetaan päiväajaksi. Palautamme aineistoja kätevästi ohi kulkiessamme. Nyt pitää etsiä tilaa autolle täpötäydeltä kirjaston tai urheilutalon parkkipaikalta jopa tällaisen yksinkertaisen asian takia. Turhia pysäköintisakkojakin tulee. Siinä ei ole mitään järkeä.

Maakunnan pääkirjaston tulee olla auki viikon jokaisena päivänä ja juuri iltapäivä- ja ilta-aikaan painottuen. Kirjasto voisi avautua päivällä myöhemmin, että ilta-aikojen aukioloaikoja ei tarvitsisi supistaa. Sama pätee sunnuntaihin: auki iltapäivisin vaikka muutamia tunteja. Julkisten tilojen tulee olla kansalaisten käytettävissä järkevällä ja kulttuuria edistävällä tavalla.

Kirjasto on niin tavattoman tärkeä paikka perheille, lapsille, aikuisille, kaikille kaupunkilaisille ja maakuntalaisille laajemminkin. Se tukee yhteisöllisyyttä ja osallisuutta sekä torjuu syrjäytymistä. Pohjois-Karjalan maakunnan pääkaupungissakin.

Kommentoi

Hae Heilistä