Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Coronat viemäriin ja äänestämään

Viime viikkojen epäuskottavimman uutisen palkinto menee tiedolle siitä, että 38 prosenttia newyorkilaiseen kuluttajatutkimukseen vastanneista amerikkalaisista kuluttajista ei joisi Corona-merkkistä olutta missään tilanteessa. Samaisen tutkimuksen mukaan vastaajista 16 prosentille oli epäselvää, onko Corona-oluella jotain tekemistä Kiinasta liikkeelle lähteneen koronaviruksen kanssa.

Eikä asia edes jää siihen, vaan jenkkimediat ovat kertoneet, että Googlesta on haettu Yhdysvalloissa tietoa esimerkiksi hakusanoilla ”beer virus”.

Tavallinen suomalainen verkossa surffailija ei voi kuin hieraista silmiään ja tarkistaa, mistä lähteestä tämä uutinen tulikaan luettua. Sama uutinen löytyy kuitenkin lähes kaikista valtakunnallisista medioista. Tutkimuksen teettäjänä toimii pr-toimisto 5W Public Relations.

Kuten eräässä kommenttiketjussa fiksusti esitettiin, samalla logiikalla 40 prosenttia suomalaisista on lopettanut Korona-pelin pelaamisen kaikissa olosuhteissa.

Tutkimuksessa ei lehdistötiedotteiden mukaan ole juuri eritelty syitä sille, miksei Corona enää kelpaa juotavaksi, mutta jotakin on pääteltävissä siitä vastanneiden määrästä, joka ei ole varma liittyykö olut jotenkin virukseen. Toisaalta vastaajista löytyy myös se toinen, Coronaa vakituisesti perjantaiolueksi ostava porukka, joka ei aio lopettaa Coronan juomista katseilta piilossa, mutta kieltäytyy julkisesti tilaamasta kyseistä olutta.

Voidaanko tästä sitten päätellä, että amerikkalaiset jakautuvat karrikoidusti kahteen porukkaan: niihin, jotka ovat oikeasti tynnyrissä kasvaneita, ja niihin, jotka pelkäävät tulevansa tynnyrissä kasvaneiden lynkkaamaksi.

Toisaalta, eihän kukaan vielä tiedä, millaisia tuloksia samanlainen tutkimus tuottaisi esimerkiksi Suomessa.

Mikäli tutkimuksessa on alun alkaenkaan mitään perää, on syytä pohtia, kuinka tärkeä asia näille oluenpelkääjille on oman maailmankuvansa avartaminen. Tuskin kovinkaan, sillä yhtään uutisia seuranneena ei ole voinut välttyä siltä tiedolta, että virus on tällä tietoa peräisin eläimistä. Siksi tämä saattaakin kertoa siitä, kuinka moni oikeastaan seuraa maailman tapahtumia laput silmillään ja sormet korvissaan: totuudeksi valitaan vain ne tiedot, jotka vahvistavat omia näkemyksiä, ja omassa kuplassa pönkitetään tyytyväisenä kuplan sisälle hyväksyttyjä totuuksia.

Pelottavaa on kuitenkin se, että nämä samat oluenpelkääjät ovat myös valitsemassa maailman mahtavimman maan presidenttiä.

Jos ei kykene erottamaan virusta tuotemerkistä, kuinka kykenevä on äänestämään muitakin kuin itseään koskevista asioista?

Kommentoi

Hae Heilistä