Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Katja Kolehmainen

Hyvästi ikuinen marraskuu

Helmikuu menee aina todella nopeasti ohi. Hyvä niin, koska lokakuussa alkanutta marraskuutta on riittänyt, lähes koko helmikuunkin ajan. Ajattelen kuitenkin niin, että vaikka kuinka on harmaata, satakoot vettä tai räntää, sisälle ei pidä suomalaisen käpertyä kurmottamaan. Keli harvoin hellii. Siihen on totuttu. Ulos on hyvä ihmisen mennä.

Joensuun keskustassa on yritetty laittaa tänä helmikuuna harmaudelle hanttiin. Vesisateisesta talvesta huolimatta Joensuun kaupungin tapahtumapalveluiden väki järjesti torilla nuoskanujakan, lumisodan. Torikievarin huippuporukka lauloi ja laulatti masennuksen vastaista karaokea torilavalla. Vaikka tuolloin viima vihtoi luntakin.

Ystävänpäivänä humpattiin. Sepelit vain kengän pohjissa narskuivat, kun letkajenkka kiersi toria. Yliopiston kemian opiskelijatkin saivat kyykkämestaruudet torilla ratkottua, vaikka yhtään ei tainnut torin pinnassa lumipeitettä olla. Itärallin järjestäjät myös luovivat ammattitaitoisesti talvirallitapahtuman lumen puutteesta huolimatta. Kaikki onnistuu, kun on vain oikea asenne.

Helmikuun viimeisten päivien kirkkaat pakkasaamut tuntuivat kasvoilla yllättävän tervetulleilta. Ne tuntuivat lupaukselta talvesta. Ensi viikolla Kontiolahdella ja Joensuussa vietetään talven parhaimpia päiviä, kun ampumahiihdon maailmancup kisavieraineen saapuu seudulle. Tapahtuman uskotaan tuovan Kontiolahdelle jopa yli 25 000 kisavierasta, urheilijaa, toimitsijaa ja toimittajaa.

Talousalueen ulkopuolelta tulevan vierailijamäärän merkitys aluetaloudellemme on suuri. Kuten myös sillä viestillä, mitä voimme median kautta alueestamme antaa. Nyt vedetäänhän väki toppahousut jalkaan ja suunnataan joukolla Kontiolahden stadionille. Hurrataan ladun varrella ja kannustetaan kaikkia kisaajia! Iloitaan urheilun juhlasta ja pidetään kiireettä hauskaa yhdessä upeasti rakennetussa kisakylässä. Myös sakkokierros tai jälkipuinnit kisojen jälkeen Joensuussa saavat minulta vahvan suosituksen.

Muistatteko muuten, että Joensuu on Euroopan metsäpääkaupunki? Jos asia on päässyt unohtumaan, niin tulehan virkistämään muistiasi 20.3. perjantaina torille. Tuolloin Joensuussa vietetään YK:n Maailman metsäpäivää teemalla ” Metsät ja luonnon monimuotoisuus”. Tapahtuman generaattorina on ENO-verkkokoulu. Maailman metsäpäivän tarkoituksena on korostaa metsien merkitystä jokapäiväisessä elämässä. Metsät tarjoavat energiaa, toimeentuloa ja ruokaa. Metsä on tärkeä myös ihmisen mielelle. Tulehan tutustumaan joensuulaiseen metsäosaamiseen, joka on oikeasti maailman huippua.

Vielä siihen marraskuuhun palatakseni, kyllähän se on jo kovasti tässä vaiheessa vuotta mielessä. Tämä on nyt rohkea lupaus joensuulaiset, mutta eiköhän toteuteta yhdessä joulukylä Joensuun kauppatorille ensi marraskuussa.

Ainakin minun pensseli on jo sen osalta kovasti maalissa.

Kommentoi

Hae Heilistä