Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Matti Torvinen

Ekomiehet

Varttuneita setiä syytetään usein siitä, että nämä viis veisaavat luonnonsuojelusta. He haluavat vain kuluttaa. Kyllä se maapallo meidän iän kestää. Ja kun ne kiinalaiset kuitenkin. Ja pentuna söin paistinsuolavettä ja perunoita ihan tarpeeksi. Nyt syön lihaa. Nuorena poljin ihan tarpeeksi ruosteista pyöränrämää. Nyt pannaan usvaa putkeen. Pitänee vielä ostaa takakonttiin kaiuttimet jyskämään, muka musiikkia, kateellisille.

Tekosyitä riittää.

Tunnen kuitenkin kolme ekomiestä, herrat A, B, ja C. Herra A ajatteli itsestään, että minä se olen oikein kunnon ekomies. Linja-autolla olen käynyt viikot etäsavotalla 300 kilometrin päässä. Oma auto on katoksessa. Sitten sain työtä lähempää. Minulle 40 kilometrin työmatka on lähisavottaa ja julkisilla kuljen.

Pitää vain välillä muistaa sädekehää pään päällä kiillottaa.

Aika kului. Herra A sen kun kiillotteli sädekehäänsä. Mutta sitten hän tutustui herra Beehen. B kertoi hänelle ekomiehestä. Been mielestä Aalle aivan tuntematon C olisi oikea ekomies. C on vuorotyössä, mutta kulkee työmatkat julkisilla kulkuneuvoilla. Se kuulemma onnistuu, kun Ceellä on vähemmän iltavuoroja kuin päivävuoroja ja vähemmän yövuoroja kuin iltavuoroja.

No joo. Toisinaan C kyllä joutuu iltavuoron jälkeen jäämään työpaikan kahvihuoneeseen yöksi. Niin, ja yövuoroon pitää mennä kolme tuntia aikaisemmin, kun busseja ei kulje. Ai niin, ja aamuvuorosta saattaa joskus myöhästyä, ellei pääse kaverin kyytiin, mutta ei se mitään, kun työnantaja vain vähentää ne tunnit palkasta.

Sitten herra B kertoi itsestään. Kymmenen kilometriä on peräkylältä keskustaan. Kaksikymmentä kilometriä on keskustasta työpaikalle, bussilla kuljen. Aamulla kello soi puoli viideltä, teen siinä nopeat aamutoimet, sitten pysäkille, vain kilometri kotoa. Ei passaa kävellessä hikeä ottaa, kun saattaa joutua odottamaan. Keskustassa on puolen tunnin odotus, sitten toisella bussilla työpaikan pysäkille, siitä puolen kilometrin kävely. Noo, tuleehan siinä päivälle pituutta, kun kolme tuntia kuluu matkoihin.

Ja herra A herkesi kiillottamasta sädekehäänsä.

Ekomiehiä ja -naisia tarvittaisiin enemmän, mutta ei näillä ehdoilla. Herra A ei kertonut, kuuluuko hänen työmatkoihinsa autonvaihtoja. Ellei, ja hän pääsee suoraan omalta pysäkiltä työpaikan pysäkille, niin hänen ympäristötalkoonsa mahtuu juuri ja juuri kohtuuden rajoihin. Näiden kahden muun herran suoritusta sen sijaan on täysin kohtuutonta vaatia. Ei päivittäinen työmatka saa kestää montaa tuntia. Ja työmatka on tarpeellista kulkemista. Ekohenkilöt keksikööt muita säästökohteita.

Onko pakko lähettää dataa ihan kaikesta? Energiaa kuluu suotta. Anteeksi jos tässä kuvassa pierunliekki näkyy huonosti. Pitänee seuraavaan laittaa pikseleitä enemmän. Entä miten tarpeellista on tuhansien kilometrien päästä sadoilla lentokoneilla lentää Rovaniemelle joulupukkia katsomaan? Pukinhan näkee TV:stä.

Ilmaston lämpeneminen on totta, joten jotakin pitää tehdä. No, ruvetaan vain kuluttamaan vähemmän. Ja se on siinä!

Kommentoi

Hae Heilistä