Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Tuula-Liina Varis

Hyvääkö? Jouluako?

Joulu tulla jollottaa, mutta millainen joulu? Hyväkö? Joulutunnelmainenko? Juhla armahainen, riemu verraton, ilo autuainen? Hyvän tahdon juhla?

Ikävä kyllä ei siltä vaikuta. Monipuolisista tiedotusvälineistä saamme luotettavaa ja ajankohtaista tietoa kotimaan henkisestä ja fyysisestäkin ilmapiiristä. Lehdet, radio, televisio ja netti vastaavat joka päivä kysymykseemme: Mitä tapahtuu todella? Tosin kaikkiin tiedotusvälineisiin ei ole luottamista, mutta siihenhän olemme saaneet jo tottua ja toivottavasti myös oppia erottamaan valheet tosiasioista.

Harvoin on joulun alla näin ankeat lähitulevaisuuden näkymät. Postin lakko ei lopu, päinvastoin se on laajentunut ja laajenee yhä useammalle alalle, ja pitenee. Työntekijäpuoli on jo ilmoittanut olevansa lakossa aina joulukuun 22. päivään asti. Siinä jää moni lahjapaketti avaamatta ja moni joulukortti lukematta. Ja moni joulupöytä jää tarkoitettua vaatimattomammaksi, sillä lakkoavustukset ovat paljon pienempiä kuin työtulot.

Työnantajapuoli saanee tästä taas melkoiset säästöt, kun ei tarvitse palkkoja maksaa. Sillä säästöllä esimerkiksi posti pystyy antamaan johtajilleen hyvät joulubonukset, ihan joulun sanoman hengessä: Ihmisillä hyvä tahto.

Hyvä tahto testattiin jo lokakuun puolella, kun saatiin syntymään aikamoinen riita siitä, missä koulun joulujuhlat voidaan pitää ja missä taas ei. Joillakin paikkakunnilla halutaan viedä koulun juhla yhteiseen joulukirkkoon, josta taas monet närkästyivät pahoin.

Minun mielipidettäni ei kysytty, mutta sanonpa tässä, että koko koulun juhlat pidettäköön koulun juhlasalissa, onhan nykyajan kouluissa jo monia uskontoja ja maailmankatsomuksia edustavia oppilaita. Kirkko on toki hyvä, jos se on paikkakunnan ainoa tarpeeksi suuri tila, kunhan pidetään huolta siitä, ettei koulun joulujuhla ole jumalanpalvelus eikä pelkkä hartaustilaisuus.

Kun vanhat, vakaat ja nyt käynnissä olevaa lakkoa vaikeampiakin työriitoja kokeneet ja niistä selvinneet työmarkkinapomot ryhtyivät etsimään sopua osapuolten kesken, monen, ainakin minun, toiveikkuus heräsi. Tuntuu, että turhaan, mutta vielä he yrittävät. Muille osapuolille sopuesitys olisi kelvannut, mutta pieni, ”lilliputiksikin” mainittu Medialiitto pani hanttiin. Ja taas ollaan alkuasemissa.

Tuttu, eläköitynyt ay-juristi sanoi, että yleislakko tästä tulee. Edellisestä onkin vierähtänyt aikaa, aina 1950-luvulle asti. Suomen väkiluku oli silloin suurten ikäluokkien ansiosta hiukan yli 4 miljoonaa ihmistä. Aikuisväestöä taas oli sota huomattavasti vähentänyt. Lakossa työikäisistä oli noin puoli miljoonaa. Lakko alkoi 1.3.1956 ja kesti 20 päivää. Se oli sikäli erikoinen, että samana päivänä astui virkaansa uusi tasavallan presidentti Urho Kaleva Kekkonen.

Anteliaat joulupukit saattavat olla vähissä tänä jouluna. Mutta tonttuja taitaa kyllä riittää.

Kommentoi

Hae Heilistä