Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Taistelu sieluista

Liperiläinen Minttu Kurki oli ehdolla Suomen ensimmäisen Nuorten rauhanpalkinnon saajaksi, ja sen vuoksi hän on ollut viime päivinä esillä paikallisessa mediassa.

Karjalan Heilin haastattelussa hän totesi, että vastakkaisista mielipiteistä voi oppia ymmärtämään muita. Lause ei ole mikään itsestäänselvyys, sillä ymmärtäminen on meille kovin vaikea asia.

Vaikeaa on oivaltaa jo se, että ymmärtäminen ei tarkoita toisen ajatusten tai tekojen hyväksymistä, ja tässä tullaan siihen vivahteiden tajuamiseen, jonka moni somessa sanailija on hukannut: kaikkea ei tarvitse eikä pidä hyväksyä, mutta hyvä olisi edes yrittää ymmärtää, miksi toinen ajattelee kuten ajattelee.

Maailmassa kun on paitsi oikeasti pahoja ihmisiä myös ihmisiä, joiden kanssa voi saavuttaa keskusteluyhteyden, joka voi johtaa johonkin hyvään.

Uutenavuonna 2016 Suomi kohahti uutisesta, että joukko joensuulaisia nuoria miehiä aikoi lähteä partioimaan kaduille.

Jututin heistä kolmea. Haastattelutilanteessa ajattelin, että eivät nuo pojat pahoilta vaikuta, vaikka heidän maailmankuvansa onkin suppea. Idealistisesti lähdin ajatuksesta, että tämä olkoon laajemman keskustelun aloitus: jutellaan ja yritetään ymmärtää, miksi itse kukin ajattelee kuten ajattelee.

Eihän se niin mennyt. Minut tuomittiin rasistien hysääjäksi jo siitä, että ylipäätään jututin poikia.

Lopetin sosiaalisen median seuraamisen, kun en enää kestänyt niskaani satavaa paskamyrskyä. Totesin, että en minä maailmaa pysty pelastamaan, ja että viisainta on, kun pelastan itseni ja keskityn jatkossa tekemään ihan vain kivoja juttuja kivoista aiheista.

Nyt käydään taistelua sieluista.

Oikeat ääriainekset pitävät liian lässyinä perussuomalaisia, joiden kannanotot maahanmuuttoon ja ilmastonmuutokseen kauhistuttavat monia. Kun perussuomalaisten kannatus huitelee 23 prosentissa, meidän on syytä pysähtyä.

23 prosenttia on niin iso määrä suomalaisia, että epä-älyllistä yksinkertaistamista on väittää, että he kaikki ovat rasisteja.

Epäoikeutetuksi koettu leimaaminen saa aikaan ihmisessä primitiivireaktion, joka vaihtelee: toiset luovuttavat ja lopettavat toimimisen oikeiksi katsomiensa asioiden puolesta, toiset radikalisoituvat.

Perussuomalaista oikealta löytyy niin kylmäävää porukkaa, että yhdenkään uuden ihmisen ei soisi vuotavan sinne. Toisaalta perussuomalaisissa on yhä ihmisiä, jotka aidosti pyrkivät poistamaan havaitsemiaan epäkohtia.

Keskusteluyhteys on juuri nyt erityisen tärkeää: vastuu yhteiskunnan henkisestä ilmapiiristä ja sen suunnasta on meillä jokaisella.

Halpa letkautus saa peukutuksia omasta uskonlahkosta, mutta se voi sysätä lähimmäisen suuntaan, jota emme halua.

Kommentoi

Hae Heilistä