Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Cirsti

Mitä opin 87-vuotiaalta ystävältäni

Ystävättäristäni iäkkäin on 87. Hän on ollut kolme kertaa naimisissa, haudannut kaksi lasta. Hänen nykyinen aviomiehensä on häntä parikymmentä vuotta nuorempi, ja hekin ovat ehtineet olla yhdessä nelisenkymmentä vuotta. Ennen tätä aviomiestä, joka oli hänen autonkuljettajansa, hän seurusteli naimisissa olevan amerikkalaisen miehen kanssa, joka myi aseita Vietnamin sotaan. Itse ajattelisin, että parempi autonkuljettaja kuin asekauppias  –  vaikka jälkimmäisellä lienee ollut enemmän rahaa.

Olen saanut muutaman hyvän elämänohjeen ja neuvon ystävältäni, pätevät rakkaudessa, rahassa ja varmaan vähän sodassakin. Alla niistä muutama.

Neuvo 1: Testaa mies. Kun ystävättäreni tapasi nykyisen aviomiehensä, hän vei miehen heti motelliin. ”Jos ei mies sellaista testiä läpäise, ei häneen kannata aikaa tuhlata”, ystävättäreni totesi. Tämä motellissa vietetty yö oli heidän ensimmäisensä ja viimeisensä. Sen jälkeen tämä nuori mies, silloin 25, muutti suoraan ystävättäreni luo. Josta tulemme neuvoon 2: ei ole mitään syytä ajatella, etteikö joskus voisi edetä nopeasti. Se ei ennakoi yhtään mitään, kuten ei hidas eteneminenkään.

Neuvo 3: Naimisissa olevat miehet kertovat aina samat jutut. Ja niin se on. Kun ukkomies ihastuu syrjähyppynsä kohteeseen, hänen selityksensä ja tilityksensä ovat aina samat, niissä on Aristoteleen draaman kaari.

Ensin tapahtuu jotain, ”joka tapahtuu vain kerran elämässä, kaikille ei koskaan”  –  sellaistahan nainen mielellään kuuntelee ja sillä taataan jutun jatkuminen. Sitä seuraa erilaista selitystä ja tuskaista uhriutumista, monesti jopa lääkkeiden syöntiä ja vähintään humalahakuista juomista, jota sitten seuraa hiljainen koiramainen vetäytyminen takaisin kotiin vaimon luo. Tällaista tyhjästä metelöintiä harrastettiin 1950- ja 1960-luvuilla, kertoo ystävättäreni, ja sitä harrastetaan 2010-luvulla, kerron minä.

Neuvo 4: Juoppo valitsee aina juomisen. Oli se sitten Mekong-viinaa, kiljua tai laatuviinejä, alkoholistin rakkauden suurin kohde on aina pullo. Tämä totuus on kaikille tuttu, mutta kovin moni nainen ja mies tälläkin hetkellä haluaa testata, olisiko hänen juoppo puolisonsa jotenkin toisenlainen.

Neuvo 5: Rakkauden vuoksi voi nähdä vähän vaivaa ja ottaa riskejä, mutta ei liikaa vaivaa eikä liian suuria riskejä. Esimerkiksi rahoistaan ei kannata luopua ainakaan ensimmäiseen 30 vuoteen.

Neuvo 6: Vanhenemista ei kannata pelätä. Kun ystävättäreni menee senioritapaamiseen, siellä on miehiä, jotka vieläkin kovasti hänestä viehättyvät. ”Mutta ne ovat sellaisia nuoria poikia, sellaisia 55-vuotiaita,” ystäväni selittää. ”Enhän minä niistä. Ja sitä paitsi olen naimisissa.”

Neuvo 7: On olemassa riski, että elät 87-vuotiaaksi ja olet vielä silloinkin viriili ja täysissä järjissä. Hoida asiasi niin, ettei silloin tarvitsisi katua eikä hävetä.

Kommentoi

Hae Heilistä