Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Kari U:n paita ja muita kiinnostavia havaintoja

Kaupunginvaltuuston kokous on paljon muutakin kuin raakoihin faktoihin perustuvaa päätöksentekoa. Kokouksesta saa enemmän irti kun tietää, kuka tykkää kenestäkin ja keillä taas kemiat eivät välttämättä kohtaa ja millaisia rooleja salissa on.

Katseista, eleistä, ilmeistä ja aiemmista puheista voi päätellä paljon.

Semmoinen tuntuma esimerkiksi on tullut, että kokoomuksen ja demareiden urheilumiehillä Timo Elolla (koripallo) ja Seppo Eskelisellä (jalkapallo) on vankka yhteisymmärrys jopa silloin, kun toverukset sanailevat valtakunnantason politiikasta kulloisenkin hallitus–oppositio-asetelman tuomien roolien mukaan.

Maanantainakin Elo kehui kaupunginhallituksen puheenjohtajan viisautta kaupungin talouden hoidossa, ennen kuin innostui runoilemaan hiekkalinnoista, joiden kestävyyteen tuimissa tuulissa hän ei usko.

Elo, jolle kevään 2017 vaalitulos toi varavaltuutetun paikan, ja joka nyt istuu varsinaisen valtuutetun roolissa, tunnetaan entuudestaan tavastaan sanailla niiden valtuutettujen kanssa, jotka ovat toista mieltä kuin kaupunginhallitukselta tulevat esitykset.

Maanantaina Elo ja vasemmistoliiton Anni Järvinen ja Antti Saarelainen heittivät kouluihin ja hoitajiin liittyvää kuittia toisilleen ja Elo lausahti jossain vaiheessa, että tässähän taas innostuu.

Varavaltuutetun roolissa salissa oli perussuomalaisten Sampsa Jääskeläinen, jolla on näköjään kyky kuunnella ja jutella samaan aikaan.

Kun valtuusto keskusteli konsernistrategian toimeenpano-ohjelmasta, Jääskeläinen esitti kysymyksen. Hetkellä, jolloin strategiajohtaja Janna Puumalainen vastasi siihen, Jääskeläinen keskittyi juttelemaan vieruskaverinsa Asseri Kinnusen kanssa.

Ylhäältä parvelta muuten näkee hyvin. Kiikarilla jos kehtaisi katsoa, olisi mielenkiintoista vilkaista, millä kaikilla sivuilla valtuutetut oikein puhelimillaan ja muilla laitteillaan pyörivät. Moni näyttää kirjoittelevan viestejä.

Turvallisuussuunnitemastakin valtuusto keskusteli ja ihan hyvin keskustelikin.

Parvella sanailua seurasi neljä ihmistä, joista yksi oli kulttuuripersoona Kari U. Pesonen. Miehellä on kaksi sankaria, joiden kuvaa hän usein kantaa paidassaan. Mannerheim oli jäänyt maanantaina kotiin ja parvella oli Pesosen seurana Che Guevara.

Osmo Kokko (sit.) muuten ilmoitti olevansa taas osa perussuomalaisten valtuustoryhmää.

Kommentoi

Hae Heilistä