Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Miehet kuin äijät Muppet Showsta

Oivallus iski kesken lokakuisen illanvieton: mehän ollaan kuin ne Jim Hensonin luomat äijät.

Istuttiin Vetelin fagotistin ja rehtori evp:n kanssa kantapaikan baaritiskillä ja kommentoitiiin asioita, joita teemme enää harvakseltaan. Muisteltiin Mairo-vainaatakin, joka kirjoitti aikoinaan Karjalan Heilin pakinaansa kuolemattomat sanat: Koska alan olla naisasioissa jo nostoväen miehiä, suhtaudun naisiin kuin hirviin. Kunnioitan ja katselen niitä mielelläni, mutta en minä semmoista olohuoneeseeni halua.

Noin kuusikymppiset miehet muistelivat ja maistelivat laseistaan ja käkättivät kuin muinaisen tv-sarjan parvella istunut kaksikko. Vanhukset tietävät, mistä on kyse, nuoriso etsiköön netistä hakusanoilla Muppet shown äijät.

Kuusikymmentä on jännä ikä.

Nivelrikko vaivaa, ja kun yksi kertoo tulleensa juuri silmäleikkauksesta, toinen paljastaa haaveilevansa samaan operaatioon pääsemisestä. Eläke alkaa olla realismia. Kuusikymmentä plus nauttii jo siitä, kuusikymmentä miinuksellakin se häämöttää.

Joku heittää ohimennen pohdinnan, että mikähän noista tulee ensin: eläkkeelle lähtö, loppuun palaminen vai potkut.

Baaritiskille astelee näyttävä nainen, jonka tulon kolmikko rekisteröi.

Rohkein heittää jonkun kommentinkin ja saa osakseen ystävällisen hymyn. Sitten nainen ottaa lasinsa ja menee ikäkavereidensa seuraan. Pieni haikeus käväisee rinnassa, mutta mitäpä tuosta. Riimittelihän Junnu Vainiokin, että jo päästiin naisista ja painajaisista.

Vapauttavaa on katsoa suosiolla sivusta, kuinka nuoremmat kollit käyvät omaa kisaansa.

Jossain vaiheessa joku heittäytyy yllättävän herkäksi.

–  Kyllä ihminen kaipaa kosketusta.

Kaunista on, kun kuusikymppinen heteromies tarttuu toista kuusikymppistä heteromiestä käsivarresta ja molemmat tietävät, että ei tässä mistään lähentelystä ole kyse. Toki molemmat myöntävät, että naisen kosketus tuntuisi vielä paremmalta.

Kuusikymmentä on siitäkin jännä ikä, että vaikka nivelrikko vaivaa ja sairauslomatodistus puhuu ennenaikaisesta vanhuudenkaihista, tässä iässä pystyy yhä tekemään erilaisia asioita. Ne vain on hyvä tehdä nyt, sillä enää ei kannata laatia kymmenvuotissuunnitelmia.

Parasta on, että enää ei jaksa ottaa itseään eikä kavereitaan liian tosissaan. Paineet helpottavat kummasti, kun kantapaikan vessan peilistä näkee rokkistaran sijasta Muppet Shown äijän.

Kommentoi

Hae Heilistä