Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Sanna Antikainen

Hallitus keskittyy leikkimään maailmanparantajia

Valtion talousarviossa on useita ihmeellisyyksiä.

Siinä on hyviäkin asioita, mutta ei kaikki siinä ole hyvää, kuten hallitus sanoo. Opposition tehtävä on nostaa esille epäkohtia hallituksen toimissa, joten tässä nostan kaksi sellaista.

 

Suurin ihmeellisyys on se, että hallitus laittaa 300 miljoonaa euroa enemmän maahanmuuttoon, kehitysapuun ja kotouttamiseen kuin se laittaa Suomen sisäiseen turvallisuuteen eli Suomen poliisin, Rajavartiolaitoksen, pelastustoimen ja hätäkeskustoiminnan määrärahoihin.

Onko todella niin, että hallitus arvostaa korkeammalle muiden maiden auttamisen kuin omien kansalaistensa turvallisuuden?

Hallitus laittaa yhä enemmän rahaa tehottomaan kehitysapuun, kotouttamiseen ja maahanmuuttoon kuin omien kansalaisten turvallisuuteen.

Muiden auttamisen tulisi tapahtua Suomen kykyjen ja rahallisen tilanteen mukaan. Tilanteessa, jossa valtion velka kasvaa yli kolme miljardia euroa, ei voi nostaa kehitysavun määrää.

 

Suomen turvallisuustilanne on kansainvälisen terrorismin muodossa muuttunut ratkaisevasti, mutta hallitusta ei tämä budjetin perusteella kiinnosta.

Minkäänlaisia tiukennuksia laittomasti maassa olevien oleiluun ei ole tulossa.

Budjetista puuttuu rahat myös hoitajamitoitukseen. Olisi tarvittu yli 250 miljoonaa euroa, sitä ei tullut.

Hallituksen esityksen mukaan henkilöstömitoitukseen lasketaan mukaan myös osastonhoitajat ja yksiköiden johtajat, jotka eivät tee suoranaisesti hoitotyötä vaan he keskittyvät henkilöstöhallinnon tehtäviin.

Lisäksi mukaan lasketaan hoiva-avustajat ja hoitoapulaiset, jotka aiemmin vain auttoivat lähihoitajia ja sairaanhoitajia.

Nyt he tulevat samalle rinnalle tutkinnon suorittaneiden hoitajien kanssa. Hoiva-avustaja käy 7–8 kuukauden koulutuksen. Tämä koulutustaso ei ole riittävä turvaamaan iäkkäiden hyvää hoitoa.

 

Olisi kohtuullista pyytää, että hallitus keskittyisi korjaamaan omien kansalaisten ja oman maan ongelmat ennen kuin se lähtee korjaamaan maailman ongelmat.

Totuus taitaa olla kuitenkin se, että viherpunainen hallitus haluaa keskittyä leikkimään maailmanparantajia ja halaamaan puita oikein järkevien tekojen ja päätösten sijaan.

 

Huhtikuussa 2019 valitut pohjoiskarjalaiset kansanedustajat kirjoittavat kukin vuorollaan yhden kolumnin Karjalan Heiliin.

 

// Muokattu 15.10.2019 kello 12.42: Korjattu, että valtion velka kasvaa yli kolme miljardia euroa.

Kommentoi

Hae Heilistä