Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Anne Vänskä

Linnut ovat koiria suurempi ongelma

Nelijalkaiset ystävämme voivat olla toisille meistä jopa vihollisia. Luonnollista. Johtuneeko siitä, että itsellä turreja pyörii kotilattioilla milloin enemmän, milloin vähemmän, oma suhtautuminen on varmasti sieltä positiivisimmasta päästä. Joku voisi luonnehtia sitä jopa yliampuvan innostuneeksi.

Koska nykyiset lemmikkikoirarodut ovat pitkälle jalostettuja, ovat monet niistä myös varsin omalaatuisia. Varmaa on kuitenkin se, että se minkä ne suuhunsa pistävät tulee kaikilta samassa muodossa toisesta päästä ulos. Vettäkin on välillä heitettävä.

Siltikin nämä satoja ja tuhansia maksavat otuksemme ovat kasvaneet ihmisten keskellä, ihmisten asumuksissa, useimmat keskellä kaupunkia. Ne ovat tottuneita menoon ja meininkiin, eivätkä siten ensimmäisenä ole tuomassa ikiaikaisia vaistonvaraisia tapojaan esille vaikkapa keskellä toria. Ja vaikka yrittäisivät, useimmat niistä on koulutettu olemaan siivosti.

Olemme saaneet muutamia yhteydenottoja huolestuneilta kansalaisilta tästä ”vandalismista”, joka Joensuun uudella kauppatorilla rehottaa. Tällä he tarkoittavat sitä, miten torilla saatetaan tehdä havainto parista seurakoirasta per päivä, ei kuitenkaan yksin vaan ihan kiinni hihnassa, omistajansa valvonnassa.

Suomen laki tuntee koirakurin, jonka mukaan omistajan on pidettävä taajamassa koira kytkettynä ja huolehdittava, ettei sen ulostetta jää ympäristöön. Laki myös määrää omistajan huolehtimaan siitä, ettei koira pääse toriaikana torille, jollei se ole erikseen sallittua.

Tein gallupia kollegoiden joukossa, kuinka asia on joissakin muissa Suomen kaupungeissa. Koirat on pikakyselyn mukaan useammin sallittu kuin kielletty toreilla.

Terveystarkastajamme näkemys asiaan oli, että lokit ja varpuset ovat kuitenkin suurempi ongelma toreilla kuin koirat, jotka ovat torilla ihan ok, kunhan vain pitäytyvät siisteydessä ja kunhan omistajat muistavat vastuunsa.

Torikauppiaamme olivat hekin enemmän positiivisella kuin negatiivisella kannalla lemmikeistä. Ajatellaanpa vaikka kesäkahviloita. Mikäs sen mukavampaa kuin istahtaa aamukävelyllä nokinenän kanssa kaffelle. Kovin eurooppalainen tapa, sallia lemmikit terasseilla ja toreilla.

Virta onkin tehnyt Joensuun kaupungille ehdotuksen, että se ennen kaikkea painottaisi järjestyslain noudattamista, mutta erityisesti sallisi koirat torilla, korostaen omistajan/haltijan vastuuta lemmikin käytöksestä, siisteydestä ja mahdollisista korvauksista vahinkotilanteissa. Lisäksi torivalvonnalle pitäisi osoittaa oikeus poistaa vastoin edellä mainittua sääntöä käyttäytyvät valjakot alueelta.

Lähetän terveisiä sille somalle 9-vuotiaalle toyvillakoiralle, joka joka päivä välistä laukusta isännän kainalosta kurkistaen, välistä itsekin hentoisilla tassuillaan ylväästi tepastellen ilahduttaa monia keskustassa vastaan kulkevia. Hännät pystyyn kamut!

Kommentoi

Hae Heilistä