Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Moraali lähtee kotoa

Viha on vahva reaktio, mutta se saa asioita aikaiseksi. Vihareaktioiden määrä korreloi usein esimerkiksi Facebook-päivitysten jakojen lukumäärän kanssa: mitä enemmän vihareaktioita, sen enemmän jakoja.

Vihan leviäminen somessa ei liene kenellekään yllätys, mutta yllätyksenä tulee väistämättä välillä se, kuinka paljon niin sanottu huvikseen vihaaminen tuntuu lisääntyneen oikeassa maailmassa – tai sitten asia vain näyttäytyy somen myötä sen todellisessa mittakaavassa.

Facebookin Myrkkyvaroitus koirille -ryhmä pursuaa eri puolelta Suomea tehtyjä varoituksia, joita postataan pahimmillaan useita saman päivän aikana. Viimeksi Joensuun Karsikosta tehtiin 30. toukokuuta varoitus makkaranpalasta, johon oli piilotettu ongenkoukku. Ilmoittaja oli tehnyt löydön omalta terassiltaan, mikä viittaa siihen, että teko on ollut tarkkaan tietylle uhrille kohdistettu.

Mikä saa ihmisen vihaamaan lemmikkieläintä siinä määrin, että kokee tarpeelliseksi aiheuttaa eläimelle pahimmillaan kivuliaan kuoleman? Ruokaan piilotettu ongenkoukku ei ole mikään hetken päähänpisto, vaan teko vaatii sellaista laskelmointia, että sitä on mahdotonta ymmärtää. Tapauksista ei voi tietää varmaksi, onko teolla tahdottu vahingoittaa luonnoneläintä vai lemmikkieläintä, vai onko mitään tarkoitusta ollut alun perinkään, mutta riittävästi viitteitä antaa se, että herkut löytyvät usein yleisiltä lenkkipoluilta tai koirapuistoista. Tarkkoja motiiveja on hankalaa selvittää, sillä tekijä jää äärimmäisen harvoin kiinni.

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto tiedotti kaksi vuotta sitten, että liiton eläinsuojeluneuvojilleen tekemän kyselyn mukaan lasten ja nuorten väkivaltainen käytös luonnoneläimiä kohtaan on lisääntynyt, ja kyselyyn vastanneet olivat raportoineet etenkin lintujen ja siilien kiusaamisesta. Muistanpa itsekin lukeneeni pikkupoikien käyttäneen siiliä jalkapallona ja leikanneen kissalta hännän irti. Se jos joku herättää vihaa, ja saa näin ollen aikaan myös reaktioita ja synnyttää aina uusia puskaradioita, joiden avulla ikäviä tapauksia voidaan ennaltaehkäistä.

Ydinkysymykseen ei kuitenkaan vieläkään tunnu löytyvän mistään järkiperäistä vastausta – onko vika lasten kasvatuksessa, vanhemman ihmisen katkeroitumisessa vai sittenkin älyvapaassa tekemisen puutteessa? Niin tai näin, jos tekijöiden vastuuseen saattamista ei voida helpottaa, on tietoisuuden sitkeä levittäminen vähintä, mitä asian eteen voi tehdä.

Eläin ei ole koskaan syyllinen, jos väärän reitin varrelta löytyy kakka tai yöllä seinän takaa kuuluu haukkumista, eivätkä koirat muutenkaan myrkyttämällä maailmasta lopu. Kaikki kyllä tietävät, kenelle palaute tulee kohdistaa, ja joka ikinen lemmikkieläimen omistaja ottaa luultavasti mieluummin itse köniinsä kuin sallii vihan kohdistettavan viattomaan eläimeen. Eläimen vahingoittaminen hauskanpidon vuoksi on kuitenkin toinen juttu, johon liittyvät moraalikäsitykset kumpuavat jostakin paljon syvemmältä.

Kommentoi

Hae Heilistä