Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Petri Varis

Nollatoleranssi seksuaaliselle häirinnälle

Ai hitto mikä herkkupeppu! Kysyiskö lähtiskö se keikalle tai ottamaan lasin skumppaa? Ei, taidan vaan puristaa perseestä ja huutaa et mennään bajamajaan panemaan.

Tällainen ajatuksenjuoksu kaikui korvissa, kun luin festivaalien seksuaalista häirintää käsittelevää kyselytutkimusta. Tutkimuksessa kysyttiin muutamien suomalaisten tapahtumien, Ilosaarirock mukaan lukien, asiakkaiden kokemuksia häirinnästä. Niitähän riitti.

Festivaalit kuuluvat suomalaiseen kesäperinteeseen ja ovat kaikkinensa mitä riemukkaimpia pakoretkiä arjesta. Valitettavasti niihin liittyy myös lieveilmiöitä. Ilosaarirock on kokoonsa nähden hyvin rauhallinen tapahtuma. Viime kesänä toteutettu kysely kuitenkin osoitti, että vielä riittää skarpattavaa. Vastauksista ei selvinnyt esiintyykö häirintää festareilla enemmän kuin esimerkiksi yökerhossa, mutta eipä sillä myöskään ole väliä. Yksikin tapaus on liikaa. Siksi päätimme, että meillä Ilosaarirockissa seksuaalista häirintää kohtaan on nollatoleranssi.

Yleisempiä kyselyssä esille tulleita häirinnän muotoja olivat epäasiallinen kommentointi ja kähmintä. Joku voi siellä takapulpetissa todeta, että kyllähän se pieni flirttailu ja hakkailu kesäviikonloppuun kuuluu ja väkisin siellä keikoilla lantiot kohtaa. Ei kuule pidä paikkaansa. Olen ollut lukemattomilla festivaaleilla ja keikoilla, mutta koskaan tungos ei ole pakottanut tunkemaan etumusta edellä olevan berberiin kiinni. Ja jos taas ehdottelut bajamajassa panemisesta tai polttava tarve kommentoida jokaisen vastaantulijan intiimejä paikkoja kuulostavat normaalilta flirtiltä, niin soitapa äidillesi ja keskustele asiasta ennen kuin lähdet ihmisten ilmoille.

Jokaisella ihmisellä on oikeus viettää festivaalia tuntematta oloaan tukalaksi. Suuri ihmismäärä tai humalatila eivät oikeuta käyttäytymään ääliömäisesti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö festivaaleilla saisi pitää hauskaa. Flirttailu ja pariutuminen kuuluvat asiaan ja ovat osa festariseikkailua, mutta lähestymisen voi tehdä myös ihailun kohdetta kunnioittaen. Sopivan käytöksen rajat kun ovat meillä kaikilla erilaisia. Joku kestää ja kaipaa ronskimpaakin otetta, mutta monet tuntevat olonsa uhatuksi ja loukatuksi suorista ehdotuksista. Siksi on syytä olla kohtelias, kysyä ja kuunnella.

Ilosaarirockissa koulutamme järjestyksenvalvojia ja henkilökuntaa tunnistamaan seksuaalisen häirinnän ja puuttumaan siihen. SPR tuo alueelle tukihenkilön ja poliisi pitää rikosilmoituksen kynnyksen matalana. Tällä ei haluta syyllistää tai kytätä, vaan varmistaa, että kaikki saavat rauhassa nauttia olostaan. Ja nauttiahan saa! Suosittelen lämpimästi suunnistamaan Juustodiscoon illan viimeisille hitaille ja pyytämään jonkun ihastuttavan ihmisen tanssimaan. Tiedä millainen tarina siitä voi syntyäkään.

Kohtelias käytös on helppoa ja häkellyttävän yksinkertaista. Ei tarvitse kuin huolehtia että sinun lisäksesi myös kaikilla ympärillä olevilla on varmasti yhtä hauskaa kuin sinulla. Näin viikonlopusta muodostuu kesän paras, meille kaikille.

Kommentoi

Hae Heilistä