Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Jentta Ilanmaa

Lähelle korpeen

Käväisin parisen viikkoa sitten Ruunaalla koskia laskemassa.

Hieno kokemus, ja sehän ei kun parani, kun iso tyrsky viskasi etupenkkiläisen päistikkaa koivet kohti taivasta ja selälleen veneen lattialle.

Koskenlaskun lisäksi sydäntä sykähdyttivät myös Lieksan ja Ruunaan henkeäsalpaavan kauniit maisemat.

Koskien välillä parkkeerasimme veneen taukopaikalle rantaan, kuivattelimme vähän vaatteita ja nautimme porukalla pannukahvit ja taivaallisen hyvät nuotiomakkarat.

Makkaraa mutustellessa, kahvia kuksasta hörpätessä ja hiljaisuutta kuunnellessa tuli taas kerran sättineeksi itseään siitä, että tätä ihanuutta tulee niin harvoin hyödyntäneeksi.

Ihan liian kauan aikaa sitten Ilomantsin Petkeljärvi ja Koitajoki tulivat jossain määrin tutuiksi meloen.

Petkeljärveltä mieleen jäivät erityisesti läpimäräksi kastuneet makuupussit – rinkat olivat unohtuneet teltan seinää vasten, vesi imeytyi telttakankaaseen ja sitä myöten kamoihin – sekä saarien käsittämättömän upeat hienohiekkaiset rannat, joista saimme nauttia täydellisellä yksinoikeudella kaukana muista ihmisistä.

Koitajoen kapeita ja mutkikkaita joenuomia pitkin hiljaa meloen taas näki jos jonkinlaista nelijalkaista jokeen pulahtajaa ja jokivarrella kulkijaa.

Ja maisemathan niin Petkeljärvellä kuin Koitajoellakin vastaavat helposti kaikkea sitä, mitä ihastelemme joka viikko television Avarassa luonnossa.

Eikä tarvitse lähteä Yhdysvaltojen Yellowstoneen asti. Kaikki tämä löytyy lyhyen automatkan päässä Joensuusta.

Pohjois-Karjalassa luontokohteita on lukematon määrä.

On patikointipolkuja, kalastuskohteita, melontareittejä ja pyöräilymaastoja.

On mahdollisuus nauttia luonnonrauhasta esteettömien kulkuyhteyksien päässä, on merkattuja reittejä ja taukotupia ja kilometritolkulla tallaamatonta maastoa sille, joka haluaa valita itse omat polkunsa.

Eikä luonnonrauhasta nauttiakseen tarvitse edes lähteä kaupunkialuetta pidemmälle.

Joensuun alueelta löytyy muun muassa 50 erilaista laavua ja tulipaikkaa, jotka ovat kaikki kaupunkilaisten vapaassa käytössä.

Suurin osa laavuista ja nuotiopaikoista sijaitsee retkeilyreittien ja luontopolkujen varrella ja niistä löytyy hyvin tietoa Joensuun kaupungin sivuilta.

Viime kesänä pari lomaviikkoa vierähti Italiassa, joka ei ole ollenkaan hullumpi lomanviettopaikka.

Tänä kesänä lompakko ja mieli puoltavat väkevästi Pohjois-Karjalaa ja mökille höperöitymistä.

Vaan luvattakoon se nyt tässä julkisesti, että ilman jonkinlaista paikallista patikointi- tai melontareissua ei lomalta takaisin töihin palata.

Meillä pohjoiskarjalaisilla on maailmanluokan luontokohteet ja pöljiä olemme, jos emme itse niistä ymmärrä nauttia.

Olkoon ”sitku” tämän asian suhteen tänä kesänä ”nyt”.

Ehkä myös muille kuin minulle.

Kommentoi

Hae Heilistä