Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Anni Turunen

Näin meitä huijataan!

Oletko koskaan jäädyttänyt jääpaloja jääkaapissa tai voidellut iltapalaksi leipäjuustoa? Yllättääkö tieto siitä, että olet luultavasti syönyt kaupasta ostettua guacamolea lähes ilman avokadoa, vaikka avokado on perinteisen guacamolen perusaine? Kirsikkatomaattikaan ei maistu kirsikalle.

Nimitykset voivat johtaa aika usein harhaan. Pienempänä minäkin kuvittelin tekeväni kotiläksyni samalla lyijyllä kuin entisaikojen ihmiset puuteroivat kasvonsa. Väärässä olin. Olenkin kirjoittanut jollain saven ja grafiitin sekoituksella. Olen myös tuntenut itseni huijatuksi ostaessani 70-senttistä ”metrilakua”. Aina ei määrä laatua korvaa.

Monien järkytyksenä McDonald’s on nostanut euron juustohampurilaisen hintaa monissa ravintoloissa 1,10 euroon. Ennen kymmenellä eurolla sai kymmenen hampurilaista, nyt vain yhdeksän. Tässä tapauksessa määrä olisi kyllä korvannut laadun.

Ei kai nimi miestä pahenna, jos ei mies nimeä, paitsi jos kyseessä ovat herkulliset suolapähkinät, joiden tuoteselosteessa lukee: ”Saattaa sisältää pähkinää.” Tämä selittyy sillä, että maapähkinä onkin kasvitieteellisessä mielessä palkokasvi. Sama kasvitiede haluaa myös päteä sillä, että hedelmänä tuntemamme banaani onkin marja.

Ei eläintiedekään tässä asiassa huonommaksi jää. Kuhankeittäjä taitaa kyllä nauttia kalat raakana ja Afrikan savannien petolinnulta sihteeriltä eivät taida paperityöt onnistua. Ei taida kivitaskullakaan olla kiviä taskussa, kun niin korkealla leijailee.

Tampereella syödään nimensä veroista mustaamakkaraa, mutta Jipon pelin tauolla ei taida olla tarjolla merimakkaraa. Tämä selkärangaton merenelävä tunnetaan myös nimellä merikurkku. Ei taida kyseinen herkku löytyä kasvissyöjän ruokalistaltakaan. Merestä löytyvä maailman hitain kala, merihevonen, ei pääse käynnistä laukkaan.

Kieli on jalostunut esi-isiemme äännähdysten pohjalta vuosituhansien kuluessa siihen mitä se nyt on. Onhan tämä ihmiskunnalta melkoinen saavutus, kun ihmiskunta ei kuollut sukupuuttoon, kun pelkistä isistä puhutaan. Jos eduskunnan puhemies viime kaudella oli Paula, niin kai se lisääntyminenkin on onnistunut miesten kesken. Kielen kehitys ei ole ollut yksinkertainen prosessi, vaikka Agricola kovasti töitä tekikin.

Eikö meille kaikille olisi vain helpompaa, jos jääkaappi olisi vaikka kylmäkaappi, lyijykynä grafiittikynä ja metrilaku lakunauha?

Välillä huijaamme myös itseämme. Esimerkiksi joensuulaiset pyöräilijät näyttävät huijaavan itsensä uskomaan, että jalkakäytävä on tarkoitettu myös pyöräilijöille. Tämän huomaan pyöräillessäni Suomen ensimmäisellä pyöräkadulla. Ihmettelen, kuinka monet pyöräilijät välttelevät taitavasti varsinkin talvisin tätä uutta valtaväyläänsä. Maalaisjärkeä kaivattaisiin, mutta mistä me kaupunkilaiset sitä saisimme?

Kommentoi

Hae Heilistä