Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Melurajoitukset 5/5

Weekend Festival keräsi viime viikonloppuna Helsingin Kyläsaareen noin 60  000 ihmistä. Festari oli loppuunmyyty ennakkoon. Tapahtuma on äänestetty YleX:n kyselyssä kaksi kertaa Suomen parhaaksi festivaaliksi, ja se on ollut myös kaksi kertaa ehdolla parhaaksi keskisuureksi tapahtumaksi European Festival Awardseissa.

Weekend Festival on koonnut vuodesta 2012 lähtien Kyläsaareen EDM-tähtiä, jotka ovat maailmankin mittakaavassa todella suuria nimiä: tänä vuonna muiden muassa Armin van Buuren, Avicii, David Guetta ja Martin Garrix, joita saavuttiin katsomaan ulkomailta saakka.

Ja taas kerran valtavia turistimääriä kaupunkiin tuova festari sai valittajat heräämään. Musiikkihan kuului lauantaina jopa kello 23:een saakka, perjantaina peräti päätähuimaavaan puoleenyöhön. Yhteensä siis kahtena päivänä, joka on järkyttävät 0,5 prosenttia vuodesta.

Soittoajat ovat varsin lyhyet verrattuna moniin muihin festareihin – esimerkiksi samalla seudulla järjestettävällä Flow Festivalilla esiintyjät saavat soittaa kello yhteen saakka yöllä Helsingin kaupungin tiukasta politiikasta huolimatta, ja syitä tähän voi vain arvailla. Vika ei voi olla desibeleissäkään, sillä Weekend kertoo noudattaneensa ja valvoneensa desibelirajoja jatkuvasti.

Toki tuulen ollessa oikeanlainen ja planeettojen ollessa tietyssä kulmassa musiikki varmaankin kantautuu veden ääreltä sen toisellekin puolelle. Perustelu on kuitenkin varsin tekopyhä sellaisen henkilön suusta, joka on alun perinkään päättänyt asettua asumaan merenrannalle Helsinkiin hiljaisuuden toivossa – koska pääkaupunkihan on Suomen paras paikka asua, mikäli tahtoo välttyä melusaasteilta.

Ominaista EDM-musiikin eli elektronisen tanssimusiikin konserteille on myös näyttävä valos- ja lasershow, minkä takia artistit suosivat pimeän aikaan esiintymistä. Suomen kesässä tämä ei onnistu kovin aikaisina kellonaikoina. Siksi tiukka politiikka soittoaikojen suhteen vahingoittaa taloudellisen puolen lisäksi yhtä festivaalin tärkeimmistä ominaisuuksista, visuaalista ilmettä.

Tiukkojen rajojen vuoksi festari saatetaan järjestää tulevaisuudessa jossakin muualla kuin Helsingissä. Mikäli tämä hiljentää valittajat ja on toimiva ratkaisu kaikkien osapuolien kannalta, kannatan ehdottomasti. Useat muut paikkakunnat ovat jo tarjoutuneet järjestyspaikaksi ilmeisesti nähdessään festivaalin tuomat edut suurempina kuin sen tuomat haitat.

Helsinki menettää yhden hienoimmista musiikkitapahtumistaan, mutta samalla parvekkeella istujat saavat 19 lisätuntia hiljaisempaa elämää vuoteensa. Mutta en valita – sen sijaan pidän sormiani ristissä siltä varalta, että festari järjestetään ensi vuonna jokusen sata kilometriä lähempänä Joensuuta.

Kommentoi

Hae Heilistä