Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Kehutaanpa nyt Kokkolan mainio Niko-Joonas Tuominen

Mestis-tv:n Kiekkokaupunki-sarja kun on pyörinyt tämän kevään ajan Instagramissa, yksi vakiokysymyksistä on ollut ”Mikä on Mestiksen merkitys?”.

Lähes poikkeuksetta haastateltavat ovat vastanneet, että se on mainio kehittymispaikka nuorille pelaajille, jotka eivät vielä mahdu miesten liigajoukkueiden pelaaviin kokoonpanoihin, mutta jotka tarvitsevat A-nuorten SM-liigaa kovempia pelejä.

Esimerkiksi tällaisesta pelaajasta käyköön vaikka HIFK-yhteistyön Joensuuhun tuoma, tällä kaudella mainiosti Jokipoikien maalilla torjunut Niilo Halonen.

Yhtä lailla Mestis on kehittymispaikka selostajille, jotka tällä kaudella ovat olleet äänessä Elisa Viihteellä, ja jotka näköjään ensi kaudella tekevät töitä Ruutu+ -kanavalle.

Varsin moni ääni on niin nuoren kuuloinen, että Mestis-selostaja havitellee uralleen isompia ympyröitä.

Nyt kehutaan kuitenkin mies, joka mitä ilmeisimmin haluaa pysyä nykyisessä kotikaupungissaan.

Niko-Joonas Tuominen, Kokkolan Hermes. Että minä rakastan sitä miestä!

Ääni on vahva ja ilmeikäs ja asiantuntemusta löytyy. Olen päätellyt puheista, että mies on entinen kiekkoilija, mutta kun tässä tiistaiaamuna lehdenteon kiireessä tein pikaisen googlauksen, en löytänyt muuta tietoa kuin Elite Prospects -kortin, jonka mukaan Tuominen oli viime kaudella Hermeksen A-juniorien päävalmentaja ja tällä kaudella Hermeksen naisjoukkueen.

Mestis-pelaajat hän kuitenkin tuntuu tuntevan ilman taustatietojen googlaamistakin ja jutut ovat itse eletyn kuuloisia. Twitteristä kommentteja mies saa myös vierasjoukkueen ihmisiltä.

Vierasjoukkueesta taas päästään lajin ja pelaajien kunnioitukseen.

Kun joillakin paikkakunnilla sorrutaan pikkuisen tunkkaisen oloiseen nurkkapatriotismiin, Tuomisen Hermes-hehkutus on raikkaan oloista, ja siihen mahtuu myös vierasjoukkueen kehuminen silloin, kun siihen on aihetta.

Tässäkin törmätään Tuomisen lajituntemukseen ja tunteeseen, että selostaja tuntee henkilökohtaisesti pelaajia eri joukkueista. Spontaanisti muistuu mieleen ainakin taannoiset terveiset Heinosen Latelle, IPK-pakille, joka ei sinä iltana mahtunut pelaavaan kokoonpanoon ja lähetteli twiittejään lähetykseen Iisalmesta.

Tuommoista nyt vain on mukava kuunnella: innostunutta, asiantuntevaa ja sopivalla tavalla omia ja vastustajia kunnioittavaa selostamista. Semmoinen tuo sympatioita myös joukkueelle, jonka otteluja mies selostaa.

Jokipojat käy nyt omaa puolivälierävääntöään Ketterän kanssa. Kuinka mukavaa olisikaan, kun Hermes selvittäisi voitollisesti KeuPa HT:n ja näkisimme ja kuulisimme vielä tänä keväänä ottelusarjan Hermes–Jokipojat.

Kommentoi

Hae Heilistä