Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Kanerva Vaakanainen

Lunta pakoon

Kasmir souti laulussaan Helsinkiä pakoon Hankoon. Nyt monet ovat lähteneet lunta pakoon johonkin lämpimään, sillä lunta ja kylmää on riittänyt Hangossa asti. Kävimme tuttavaperhettä tervehtimässä Torreviejassa Espanjassa tammikuussa. He olivat lähteneet talvea pakoon jo lokakuussa.

Olimme reilut kolme päivää heidän vierainaan ja nautimme aurinkoisista päivistä. Helteistä ei voinut puhua, vaikka rannalla jotkut olivat bikineissä. Varjossa oli viileää ja erityisesti iltaisin. Talvihan se sielläkin on.

Mutta se tärkein: ei lainkaan lunta. Siinä vaiheessa tammikuuta Suomessa lumikola ja lapio olivat parhaita kavereita heti töistä paluun jälkeen. Ja lunta oli tullut yli oman tarpeen. Lumettoman maiseman näkeminen tuntui mukavalta vaihtelulta.

Tuttavien vuokra-asunnossa oli mukavan tilava parveke, jossa oli autuasta istua silloin, kun aurinko paistoi lämpimästi. T-paitakeli muutaman tunnin. Totuus oli toisenlainen sisätiloissa, sillä lattiat olivat todella kylmiä. Olimme varustautuneet Reinoilla ja töppösillä. Lisäksi asunnossa oli ilmalämpöpumppu, joka puhalsi mukavasti lämmintä ilmaa iltaisin. Yöllä vierashuoneessa oli hetken patteri päällä.

Kaikki on suhteellista. Kotona Suomessa on lunta enemmän kuin riittävästi ja pakkasta, mutta lattialämmitys tuntuu mukavalta sisätiloissa vilukissasta. Torreviejassa viileähkö asunto kylmine lattioineen, mutta EI lunta ja aurinko sinitaivaalla. Kummassakin tapauksessa on puolensa.

Sitruunapuu auringossa, vai luminen honka metsässä. Molemmat ovat kauniita ja eikä niitä voi verrata toisiinsa. Kauppareissulla Torreviejan torilla ei voinut muuta kuin ihastella hedelmien ja vihannesten paljoutta ja tuoreutta. Paella oli erityisen hyvää niistä antimista paikallisen viinin kera.

Torrevieja ei ole erityisesti turistirysä, kesäisin sinne tulee ihmisiä muualta Espanjasta. Siitä huolimatta sielläkin törmäsimme suomalaispaikkaan, jossa soitettiin suomalaisia iskelmiä. Jäi väliin meiltä, sillä niiden päivien aikana ei koti-ikävä ehtinyt iskeä. Ainakaan sellainen, johon Suomi-iskelmä olisi auttanut.

Aurinko ja meri ovat verraton yhdistelmä, mutta onneksi niistä saa nauttia Suomessakin rannikkoseuduilla. Vaikka eteläinen Eurooppa olikin houkutteleva, neljä vuodenaikaa tuo oman viehätyksensä. Varsinkin kun palattuamme saimme huomata, että naapurit olivat käyneet tekemässä lumityöt meidän pihassamme. Tällaisesta Costa Blancan asukkaat voivat vain haaveilla.

Kommentoi

Hae Heilistä