Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Aika veli- ja siskokultia

Menkääpä joskus huviksenne seuraamaan Joensuun kaupunginvaltuuston kokousta.

Mahdollista toki on, että osutte sinne puuduttavan tylsänä iltana, jolloin siellä ei tapahdu mitään, ja jolloin tekisi mieli alkaa huudella ohjeita siitä, miten keskustellaan:

–  Älä hoe itsestäänselvyyksiä.

–  Ota puheestasi löysä jorina pois ja mene suoraan asiaan.

–  Älä ala muistella sitä, kuinka tätä samaa asiaa käsiteltiin jo silloin, kun aloitit paikallispoliitikon urasi.

–  Värikäs ilmaisu piristää, mutta ei kannata yrittää olla väkisin vitsikäs. Emme me kaikki ole huumorimiehiä tai -naisia.

–  Älä toista sitä, mitä kaveri on jo sanonut, vaan reagoi kaverin sanomaan ja vie keskustelua eteenpäin.

YouTubestakin kokouksia voi seurata, mutta silloin olet kameran valitseman näkymän orja. Sanat ovat tärkeitä, mutta paljon paljastavat myös kamerakuvan ulkopuoliset ilmeet, eleet, hymähdykset ja tuhahdukset.

Tulkinnoissa auttaa, jos tietää esiintyjien taustat ja keskinäiset suhteet. Perussuomalaisten ryhmässä esimerkiksi on ilmiselvää, että Jussi Wihonen on ottanut oppi-isän roolin vieressään istuvaan Asseri Kinnuseen nähden ja Kinnunen on oppipoikana innokas.

Toissa maanantaina olisin voinut vaikka lyödä vetoa, että kaksikko teki tahallisen provokaation, kun joku alkoi puhua työperäisen maahanmuuton merkityksestä.

Wihonen katsoi Kinnuseen, hymyili ja näytti peukkua alaspäin. Kinnunenkin näytti peukkua alaspäin ja hymyili. Sitten kummatkin painoivat puheenvuoropyyntönappia lähes yhtä aikaa.

Kinnunen totesi omassa puheenvuorossaan, että maahanmuuton sijasta osaavan työvoiman tarve pitäisi hoitaa syntyvyyttä lisäämällä. Salin vasemmalta laidalta kuului tyrmistyneitä ääniä.

Oppi-isä ja -poika näyttivät hihittelevän.

Kokoomuksesta oli tällä kertaa paikalla varavaltuutettu Timo Elo ja nuorisoketjulainen Jenna Hattunen reagoi vasemmistoliiton Alia Dannenbergin sanomisiin tavalla, joka herätti pohdinnan, kuinka paljon taustalla oli mentori Elon vaikutusta.

Kannattaa katsoa myös paikalla olevien viranhaltijoiden ilmeitä eri puheenvuorojen aikana. Niistäkin voi arvailla jotain eri esiintyjien rooleista ja joskus myös siitä, kuinka osuvasti puhuja onnistuu viestinsä välittämään.

Tuorein kokous maanantaina 25.2.2019 oli hyvä. Siellä nähtiin kaksi noin 46 sekuntia kestänyttä vaalipuhetta, joitakin tylsiä jorinoita ja paljon hyvää sanailua.

Pentti Keskisalon (sd.) ryöpsäyttämä opiskelijakeskustelu esimerkiksi oli yllättävän antoisa.

Kannattaa vilkaista YouTubesta.

Kommentoi

Hae Heilistä