Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Petri Varis

Hyvä Soumi!

Hyvä Soumi! Näin luki luistelukentän kopissa ja alle oli piirretty hakaristi. Ilmaus on jäänyt elämään kaveriporukassani lentävänä lauseena. Se tuli mieleen, kun luin perussuomalaisten nuorten puheenjohtajan Asseri Kinnusen haastattelua Hesarista.

Kinnunen esitti, että suomalaisiksi tulisi laskea vain esihistoriallisina aikoina Suomeen muuttaneiden jälkeläiset. Sen tarkemmin hän ei myyttisiä suomalaisiaan osannut määritellä, mikä ei sinänsä ole ihme. Suomea tai suomalaisia kun ei esihistoriallisena aikana ollut olemassakaan.

Kysymys siitä, ketkä lasketaan suomalaisen yhteiskunnan jäseniksi, on tärkeä. Perussuomalaiset haluavat heikentää vaaliohjelmassaan maahanmuuttajien oikeuksia niin kiihkeästi, että ovat valmiita muuttamaan jopa perustuslakia. Vaikka kyseessä lienee vain populistinen heitto, kyseenalaistetaan esityksessä jo suomalaisen demokratian perimmäisiä arvoja. Hyvä Soumi!

Minulle suomalaisuudessa parasta on tasa-arvoisuus. Satavuotiaan Suomen hienoimpiin saavutuksiin kuuluvat päivähoito, peruskoulu raastesalaatteineen sekä ilmaiset yliopistot. Niiden avulla köyhyys, sairaus tai vanhempien päihdeongelmat eivät sulje pois mahdollisuutta osallistua. Suomi tarjoaa kohtalaisen tasavertaiset eväät kouluttautua ja tehdä töitä ja sen ansiosta maa ei ole jakautunut perinnölliseen köyhälistöön ja parempiosaiseen aateliin.

Valitettavasti suomalainen tasa-arvo koskee ennen kaikkea suomea puhuvia valkoisia suomalaisia. Muualta tänne saapuneille osallistuminen yhteiskuntaan on tehty nihkeäksi. Hyvä esimerkki ovat erilaiset kaavakkeet Kelan papereista rikosilmoituksiin. Niiden täyttäminen on suomea äidinkielenään puhuvallekin vaikeaa.

Moni rikos jää ilmoittamatta pelkästään byrokratian hankalan kielen takia. Sama koskee virastoissa asioimista, joka voi olla ilman rasistisien asenteiden kohtaamistakin ylivoimaisen haastavaa. Näin voi päivähoitopaikka jäädä vastaanottamatta ja yritys perustamatta. Ja koetapa hakea kansalaisuutta! Virallisen Suomen kasvot ovat usein tylyt ja töykeät ihmisille, jotka haluavat tehdä töitä ja maksaa veronsa. Hyvä Soumi!

Vielä pahempi tilanne on turvapaikan perässä tulleilla, joiden kotouttamisesta halutaan leikata viimeisetkin pennoset pois. Se jos joku on täydellistä mielettömyyttä. Jos ihmisiltä evätään mahdollisuudet tehdä töitä, kouluttautua tai osallistua yhteisöön, aiheutetaan syrjäytymistä ja epätoivoa. Epätoivoon ajetut ihmiset, joiden mahdollisuudet on riistetty, tekevät epätoivoisia tekoja.

Tulevaisuudessa Suomessa on väistämättä yhä enemmän muita kuin persunuorten houreilemia etnisiä suomalaisia. Ilman heitä me sukurutsaiset suomalaiset emme pärjää. Mikäli emme tarjoa tänne saapuneille yhtäläisiä mahdollisuuksia nauttia tasa-arvosta, sen eduista ja vastuista, tulemme tuhoamaan tärkeimmät arvot, joita tällä niemennokalla on sata vuotta rakennettu.

Maahanmuuton vastustajat pelottelevat ihmisiä luomalla kauhukuvia getoista ja rikollisuudesta. Mutta juuri niitä me tuotamme leikkaamalla kotoutumistukia ja heikentämällä oikeuksia osallistua suomalaiseen hyvinvointiin. Suomi ei ole valkoinen, vaan kirjava. Näytetään se äänestämällä. Hyvä Suomi!

Kommentoi

Hae Heilistä