Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Matti Torvinen

Politiikan konstit

Poliitikoilla on omat työkalupakkinsa, joissa on välineet kaikkeen. Joskus politiikka sairastuu niin kipeästi, ettei sitä voi itse parantaa.

Silloin pääpäättäjä menee komentajan huoneeseen ja jättää kassakaappiin viestin tuntemattomalle komentajalle: TARVITAAN VANHAN MOZZIN APUA!

Komentaja Fantom käy salakäytävän kautta kassakaapillaan ja varaa ajan Mozzille. Aikoja saa helposti, helpommin kuin mihinkään terveyskeskukseen.

Virkailijat vievät politiikan parantajalle, hän parantaa, ja kohta taas politiikka toimii. Politiikan terveeksi tuloon emme ota tässä kantaa, kunhan se nyt edes toimisi.

Hyvin suosittua valtion tuottamusohjelmaa ei tarvita enää, se on tuottanut jo tarpeeksi tuskaa.

Se ei korjaannu työkalupakin välineillä, sitä ei myöskään vanha Mozz saa kuntoon.

 

Mutta ei se mitään, ohjelmat ovat tylsiä, kun ne aina tähtäävät tuloksiin. Ja tuloksethan tiedetään jo edellisten herrojen ajalta: Jag lakkautin fyra varuskuntaa.

Vaan minäpäs lopetin kolme keskussairaalaa! Mutta pelit ovat mukavia, niitä vain pelataan, ei ole vastuuta. Poliitikot pitävät pelaamisesta, joten keksittiin uusi peli, johon kuuluu hyppyä, leikkaamista ja vatulointia, joskus iterointiakin. Jokainen pääsee hyppäämään, leikkaamaan, vatuloimaan ja iteroimaan.

Aluksi kaikki poliitikot kokoontuvat katsomoon, heistä valitaan pelin aloittajat: pyörittäjä ja hyppääjä.

Pyörittäjä pyörittää vimmatusti iterointikiekkoa ja lopulta antaa sen pysähtyä.

Pysähtymiskohtaan on kirjoitettu tehtävä hyppääjälle, esim. tuskaa tuottava kymmenen prosentin tuottamushyppy.

Tuska voi tulla vaikka siitä, että yhdistetään viisi käräjäoikeutta ja kuusi hälytyskeskusta yhdeksi.

Sadan prosentin tuottamushyppy olisi sellainen, että kaikki toiminta lamautuu. Hypättyään hyppääjä menee valtaisaan vatulointikoriin odottamaan.

Pyörittäjä siirtyy hyppääjäksi ja yleisöstä otetaan uusi tilalle.

 

Näin jatketaan, kunnes kaikki ovat päässeet vatulointikoriin ruvetakseen yhdessä vatuloimaan. Vatulointi on Savon murteesta tuttu sana.

Kun Iisalmen ryhmäni kanssa käsittelimme kirjoitelman pohdintaa ja analyysia, niin eräs opetuslapseni sanoi, että tuohan tarkoittaa samaa kuin vatulointi.

Toinen lisäsi, että jääkiekkopelin jälkipyykki on hyvä esimerkki vatuloinnista, varsinkin jos oma joukkio häviää.

Kolmas sanoi, että vatuloihtijoista ei pääse milloinkaan tulemaan edes sitä pelättyä työvoimapulakaan.

Aikansa vatuloituaan poliitikot poistuvat korista. Siirrytään iteroimaan kiekkojen avulla.

Iterointi on vanha viidakon sanonta. Siinä on vain käännöksessä tullut virhe, oikeasti sana tarkoittaa itarointia eli saiturointia.

 

Itarointi on mukavaa. Lyijykynien kaudella opiskelumenoja itaroitiin esimerkiksi siten, että teroittimista kerättiin terät.

Silloin pienet koululaiset eivät päässeet joka tunti jyystämään kynää lyhyemmäksi. Siitäpä vasta säästöä syntyi!

Mutta ei tässä toinna mitään ehdotuksia keksiä, keksikööt toki itse. Muutaman vuoden päästä äänestämme sitten samat vatuloijat jatkoon.

Kommentoi

Hae Heilistä