Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Cirsti

Elämää #metoon jälkeen

#metoo-kampanjan alusta on nyt yli vuosi. Se on tuonut Suomessakin pintaan asioita. Kuten, että muutamat elokuva-alan tekijät ovat käyttäytyneet kuin porsaat. Ja että nukkuvaan naiseen yhtyminen on tarkkaan ottaen raiskaus.

Kampanja on myös herättänyt epävarmuutta erityisesti miehissä. Monessa pirtissä pohditaan nyt, sopiiko naapurin Hilmalle enää päivääkään sanoa vai meneekö ahdisteluksi? Kauko Röyhkältäkin on viety sananvapaus, vaikka radiosoitosta päätellen se on kyllä edelleen varsin tallella.

Jotta elämä sujuisi jatkossakin ilman molemminpuolisia väärinymmärryksiä, Cirsti on koonnut yleisimmät niistä käteväksi kysymys  –  vastaus (K & V) -osioksi.

K: Voiko naista pyytää enää treffeille?

V: Kyllä voi ja se on suotavaa. Oikeastaan treffipyyntö ei edes ole #metoo-vaaravyöhykettä. Vyöhyke alkaa siinä, kun nainen joko kieltäytyy tai suostuu. Jos nainen kieltäytyy, toki mies voi sinnikkäästi pyytää uudestaan vähän ajan päästä. Mutta jos nainen esimerkiksi sanoo, että nyt olet ahdistava/rasittava/pelottava tai että en ole kiinnostunut, usko jo tai soitan pian poliisit, silloin mies voi päätellä, että liehittelyä ei ole syytä jatkaa.

Jos taas nainen suostuu, on syytä muistaa niin kutsuttu kahdeksan euron sääntö: vaikka mies tarjoaisi naiselle kahdeksan euron erikoisoluen, ei se velvoita naista seksiin. Itse asiassa mikään ei velvoita naista seksiin, vaikka hän treffeille lähtisikin.

K: Voiko enää flirttailla lainkaan?

V: Kyllä voi ja sekin on suotavaa. Flirttailuhan on kauneimmillaan ystävällistä puhetta, katseita ja hymyjä. Niissä ei ole mitään pahaa. Ikävä kyllä suomalainen saattaa heretä flirttailemaan vasta viidennen kossuvissyn jälkeen. Silloin arvostelukyky saattaa pettää ja suusta saattaa tulla esimerkiksi lyhykäinen ”lhäheksh phaneen” -lause. Jotkut naiset ottavat sen ihan huumorilla ja jotkut sitten taas eivät. En testailisi sen enempää.

K: Saako enää sanoa kohteliaisuuksia?

V: Kyllä saa. Kohteliaisuutta lausuessaan voi aina miettiä, onko sanottava sellainen, jonka voisi sanoa omalle äidille, siskolle tai koulunsa rehtorille. Esimerkiksi ”tosi kaunis mekko, sopii hyvin sinulle” on aivan ookoo. Vastaavasti ”mekko korostaa hyvin rintojasi” ei ole ookoo, ellei mekon kantaja ole jo hyvin läheinen ihminen (ks. edellä kohta ”oma äiti”).

Voi myös miettiä, että jos itse on 50-vuotias mies ja kauniisti pukeutunut henkilö on 30 vuotta nuorempi alainen, haluaako kohteliaisuuden sanoa kahden kesken kopiohuoneessa vai mieluummin vaikka neutraalissa tilanteessa, jossa on muitakin kollegoja paikalla.

K: Eikö tämä kampanja ole mennyt liian pitkälle? Eivätkö naiset kuitenkin pohjimmiltaan esimerkiksi laittaudu miehiä varten? Eikö naisen tehtävä kuitenkin ole miellyttää miestä ja tyydyttää tämän tarpeita?

V: Ei.

Kommentoi

Hae Heilistä