Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Eino Maironiemi

Lopun enteitä

Kuten valppaimmat sielut ovat jo huomanneet, jatkan Heilin pakinoitsijana. Tästä luottamuksen osoituksesta ilahtuneena ajattelin ryhtyä ennustajaukoksi.

Ennustaminen on perusteltu syy olla aina väärässä.

Tuleva hallitus on vääjäämättä edeltäjäänsä parempi riippumatta siitä, mitkä puolueet sen muodostavat. Suomi on vähäväkinen ja harhaan asuttu maa, jolla on rajalliset tomppelius- ja tunarointiresurssit. Nykyinen hallitus on käyttänyt ne loppuun ainakin vuosikymmeneksi.

Lisäksi pääministeri Sipilää tuntuu vaivaavan jonkinlainen Lammio-oireyhtymä: hän yrittää kurilla ja väkisin käskyttää asioita, jotka yhteistyöllä onnistuisivat.

Siksi olisi hyvä, jos uuteen hallitusohjelmaan ei kirjattaisi lauseita:

Jos jotain pitää tehdä, se kannattaa tehdä huonosti ja reuhatkaamme ja näyhätkäämme Suomen kansalaisille sen kun kerkiämme ja levittäkäämme eripuraa heidän keskuuteensa.

Tänä vuonna selviää, ättäröivätko demarit hallitukselle siitä, että he halusivat tehdä erilaista politiikkaa vai nuilottivatko siitä, että heidät pidettiin osattomina noiden katastrofaalisten päätösten valmistelusta ja toimeenpanosta.

Yksityiset terveydenhoitoalan yritykset, varsinkin kansainvälisesti toimivat, investoivat rutosti seuraavien eduskuntavaalien vaalimainontaan.

Tänä vuonna maailman mahtavat ajattelevat, että kaikki mitä sanon on totta, koska minä sen sanon ja kaikki mitä teen on tärkeää, koska minä sitä teen.

Jumala minua siunatkoon.

Lakeihin kirjoitetaan tänä vuonna tuommoisia, itsestään selkeitä virkkeitä.

”Henkilön katsotaan 65 päivän aikana olleen riittävästi työssä tai työllistymistä edistävässä palvelussa, jos hän on kyseisenä aikana työssä yhteensä niin paljon, että työ kalenteriviikon aikana tehtynä luettaisiin palkansaajan työssäoloehtoon.”

Kansalaisten tekee edelleen mieli vetää lakien laatijoita tunti turpaan.

Politiikan teossa yleistyvät edelleen seuraavat kolme ihmistyyppiä.

Henkilöt, joilla on haalittuna niin paljon luottamustoimia etteivät ehdi hoitaa ensimmäistäkään, koska heillä on kiire laiminlyömään jotain muuta tehtävää.

Teknorunkut. He, jotka tilanteesta tai asiayhteydestä riippumatta nysveltävät tietokoneidensa kanssa osoittaen näin läsnäolijoille paskat nakkaavansa heidän tekemisilleen tai mielipiteilleen. Tästä syystä nuoria miehiä ei valita eduskuntaan.

Aina äänessä. Ihmiset, joiden puheessa ei ole minkäänlaisia sävyjä, koska mielestään jokainen asiansa on kiljumisen arvoinen.

Tänä vuonna Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta viestii yhteistyökumppaneilleen ja kansalaisille lähinnä steppaamalla ja piereskelemällä. Jäsenille kerrotaan seikat kellarissa sijaitsevan siivouskomeron ilmoitustaululla. Komeron ovessa lukee: hic sunt leones.

Uljaan lakkauttamista esittäneiden lääketieteen opiskelijoiden mukaan kyse on tarveharkinnasta. Deekut eivät enimmäkseen osaa lukea vaan ovat koko petoja kokouspalkkioita kuittailemaan.

Kommentoi

Hae Heilistä