Kolumni
Julkaistu    |  Päivitetty 
Petri Varis

Ryhtiliike Nyt!

Uusi vuosi ja uudet kujeet! Tammikuu on oivaa aikaa elämänmuutokselle. Lehdet ovat täynnä neuvoja itsensä kehittäjille. Jätä peruna pois ruokavalioista, niin keskittymisesi paranee! Syö aamupala yhdellä jalalla ja laihdut kilon viikossa! Neljää kikkaa kiinteyttää peppu!

Tammikuussa laitetaan elämä kerralla kuntoon. Kuntosalikortteja hankitaan, karkkilakkoihin kerätään tykkäyksiä ja kasvisruokareseptejä rohmutaan. Mässäily, tissuttelu ja sohvaperunointi päättyvät kertariuhtaisulla. Elämän ryhtiliikkeeseen pätee ehdottomuus, valinta on tehtävä joko hillittömän retostelun tai täydellisen nautinnoista kieltäytymisen välillä. Keskitiellä ei tuloksia synny.

Tammikuu on helppojen ratkaisuiden kulta-aikaa. Kovaa kuntoa, laihtumista ja hyvää elämää haetaan kuin alkemisti viisasten kiveä. Ruokavalioista dieettialkemistit ovat jo kokeilleet läskin muuttamista lihakseksi hiilihydraattien vähentämisen, gluteiinin välttämisen, proteiinitankkauksen ja kevytrasvojen demonisoinnin avulla, mutta huoli pois  –  taatusti tammikuussa julkaistaan tuoretta salatietoa omaavien poppamiesten ohjeita ihmeparantumiseen.

Sama hurmos liittyy kuntoilemiseen ja flunssan välttelyyn. Olkaa rauhassa kiinteyttä hakeva kirkkokansa, kyllä kohta joku pastori taas paljastaa valtamedian ja salaliittoutuneiden lääkäreiden ilkeyttään kätkemät jumppaohjelmat ja hopeavedet, joilla pysytte hoikkina ja terveinä ikuisesti!

Terveyden Graalin maljaa hakeville täytyy tuottaa pettymys  –  salatietoa ei ole, eikä myöskään helppoja ratkaisuja. Elämäntaparemontit onnistuvat hyvin harvoin kertarysäyksellä, eivätkä erikoisdieetit taikka kuntoilukikat tuota pysyvää muutosta. Oikea tieteellinen tieto ravitsemuksesta ja terveydestä on avointa ja tuhansia kertoja koeteltua, eikä salaisuuksia riitä shamaaneille paljastettavaksi. Toisaalta positiivista on se, että avaimet hyvään elämään ovat kaikkien käytössä ja vielä aivan ilmaiseksi. Lautasmallin noudattaminen tai liikunnan lisääminen eivät vaadi muuta kuin kärsivällisyyttä ja keskittymistä, siis malttia.

Tammikuu aloittaa myös kilpajuoksun kohti eduskuntavaaleja. Poliittiseen muutosremonttiin liittyy hyvinkin samanlaisia piirteitä kuin alkuvuoden terveysvinkkeihin. Tentit täyttyvät tyhjistä lupauksista ja ehdottomista joko tai -väitteistä. Vaatii melkoista malttia, ettei sorru helppojen ratkaisujen viettelyksiin. Maahanmuuttokriisi ei katoa rakentamalla muureja, rikollisuutta ei ratkaista vain rangaistuksia koventamalla eikä yksityisautoilua voi kieltää vetoamalla siihen, että pääseehän ratikallakin.

Politiikka on pääasiassa tylsää keskustelua ja kompromissien tehtailua. Salaliittoja ei oikeasti ole ja helppoja ratkaisuja tarjoaviin tulee suhtautua kuin käärmeöljyn kauppiaisiin.

Toimivassa demokratiassa ei valita joko tai, vaan kaivellaan kärsivällisesti vaihtoehdot, jotka ovat sopivasti ok koko kansalle. Kuten kuntoilu tai järkevästi syöminen, tylsäähän se on, mutta toimivaa.

Kommentoi

Hae Heilistä